Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

  • Det sjunde inseglet / The Seventh Seal
  • Det sjunde inseglet / The Seventh Seal
  • Det sjunde inseglet / The Seventh Seal
  • Det sjunde inseglet / The Seventh Seal
Onderdeel van Cinema Ecologica

Det sjunde inseglet

Zweden, dertiende eeuw. De pest alias de Zwarte Dood waart rond. Kruistochtridder Antonius Block redt het leven van een jong stel dat verdacht veel lijkt op Maria en Jozef. Ingmar Bergmans filmisch mysteriespel leert ons veel over de gevoelens van angst, verschrikking en desoriëntatie die de mens bevangen tijdens een pandemie.  

De builenpest van de Middeleeuwen: miljoenen mensen bezweken eraan. De gelovigen meenden gestraft te worden voor hun zonden, deden boetedoening door zichzelf te tuchtigen met zwepen of kregen visioenen van Armageddon. Pestlijders kondigen luid bellend hun komst aan, als auditieve voorbode van de anderhalvemetersamenleving…

schaken met de Dood

De van de Kruistochten teruggekeerde ridder Antonius Block ziet de verdwazing en angst om zich heen grijpen. Als de Dood hem komt halen, daagt hij hem uit voor een spel schaak. Ondertussen weten Jof en Mia,  rondtrekkend komediantenechtpaar met kind, zich in veiligheid te brengen. Block heeft levens gered, tijd voor hem om zich op te laten nemen in de dodendans.

hoop

Met het mysteriespel Het zevende zegel verkreeg Ingmar Bergman eind jaren vijftig internationale bekendheid. Opvallend: ondanks de apocalyptische toon – de mens heeft door zijn slechtheid de ondergang over zich afgeroepen – biedt Bergman hoop: Jof, Mia en kind ontsnappen aan de dood, het leven gaat voort.

Deze film is te zien tijdens van eerste editie van Cinema Ecologica: De mens, een virus / Human Pandemic.

i.v.m. de lockdown is de kaartverkoop is nog niet begonnen. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

voor 14 feb 2021 21:15