Distance

Op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over de verwerking van het verlies van een geliefde: een groep sekteleden heeft zelfmoord gepleegd op een afgelegen plek bij een meer. Drie jaar later reizen de nabestaanden naar deze plaats en brengen er noodgedwongen de nacht door. De film is te zien in het Japan-programma, dat tot en met december duurt.

De leden van een sekte, gebaseerd op Aum Shinrikyo, saboteerden de watervoorziening van een stad, en pleegden massaal zelfmoord in de buurt van een meer. In zijn contemplatieve, meelevende psychogram van verlies, verdriet en rouwverwerking wisselt Kore-eda flashbacks vol herinneringen af met scènes in het heden bij het meer, waar nabestaanden de nacht doorbrengen, terugdenkend aan de sekteleden die emotioneel geïsoleerd raakten van hun familie.

Kore-eda's werk gaat vaak over de betrouwbaarheid van de herinnering en familie. Op het Cannes Filmfestival 2001, waar de film genomineerd was voor de Gouden Palm, zei hij: ‘Mensen praten over hun herinnering alsof het de waarheid betreft. Maar herinneringen worden ingedikt en aangepast, totdat ze passen in de utopie die wij in ons hoofd proberen te maken.’ 

EYE vertoont ook andere films van Hirokazu Kore-eda, wiens nieuwste film Our Little Sister in EYE in première ging.