In lijn met het landelijke beleid m.b.t. COVID-19 is Eye Filmmuseum gesloten.
Zie het nieuwsbericht met FAQ voor meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Dolemite
  • Dolemite
  • Dolemite
  • Dolemite
Bekijk trailer

dolemite_1975_trailer_starring_rudy_ray_moore_durville_martin_lady_reed

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light

Dolemite

Nadat hij in de jaren zestig en zeventig enige faam had verworven met verhalen over de figuur Dolemite, besloot komiek Rudy Ray Moore de overstap te maken naar de filmset. En waarom ook niet? Met Dolemite dacht Moore - terecht - een graantje te kunnen meepikken van het ongekende succes van actiefilms met een voornamelijk zwarte cast.

Voorafgaand aan de voorstelling van Dolemite op 22 maart geeft Akwasi een spoken word-performance.

Titelpersonage Dolemite is een zwarte pooier en nachtclubeigenaar die door toedoen van zijn compagnon Willie Green in het gevang is beland. Na zijn vrijlating zweert Dolemite wraak op de schoft die het inmiddels met de autoriteiten, van de politie tot de burgemeester, op een akkoordje heeft gegooid. En dat onder het motto: 'Dolemite is my name and fuckin' up motherfuckers is my game!'

bravoure

Met Dolemite bewees Moore zich als een sluwe zij-instromer op de Blaxploitationmarkt. Weliswaar was zijn filmkennis, evenals zijn talent als acteur, beperkt, maar het waren zijn rotsvaste zelfvertrouwen en bravoure die van zijn wat onbeholpen debuut een succes maakten. De film zou op een budget van een slordige honderdduizend dollar zo'n 12 miljoen opbrengen, waarna Moore zijn kunstje een jaar later herhaalde met de sequel The Human Tornado.

funky score

En eerlijk is eerlijk - artistiek speelt Dolemite misschien niet in dezelfde divisie als Shaft of Superfly, met zijn kostuums in alle kleuren van de regenboog, hilarische kungfu-gevechten, onafgebroken vuilbekkerij en funky score, levert de film camp van het hoogste niveau. Een prestatie die vorig jaar werd geëerd met een heuse Moore-biopic, de Netflix-productie Dolemite Is My Name.

Vooraf: Top Notch-hiphopper Akwasi (Zwart Licht) met een spoken word-performance. Na Dolemite vertoont Eye om 21.15 Netflixfilm Dolemite Is My Name (2019) met Eddie Murphy. Deze voorstelling is gratis toegankelijk. 

 
Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z