• Dolor y gloria
  • Dolor y gloria
  • Dolor y gloria
  • Dolor y gloria
  • Dolor y gloria
Bekijk trailer

dolor_y_gloria_-_pedro_almodovar_-_officiele_nederlandse_trailer_-_vanaf_19_september_in_de_bioscoop

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Picl

Dolor y gloria

In het leven van iedere grote regisseur komt het moment dat hij terugblikt op z’n carrière. Fellini deed het met Otto e mezzo, Pedro Almodóvar in zijn nieuwste speelfilm Dolor y gloria. Topacteur Antonio Banderas geeft als Salvador Mallo gestalte aan de biografie van een regisseur die tot wasdom kwam in het Spanje van de jaren tachtig. Drugs, seks, rock ’n’ roll en film – veel film: Mallo laat zich overspoelen door het verleden. Prijs Beste acteur voor Banderas (Cannes), Penélope Cruz is indrukwekkend als Mallo’s moeder.

Salvador Mallo stommelt rond in zijn fraaie appartement in Madrid, geplaagd door vele kwalen. Rugpijn, nekpijn een verlammende depressie houden de succesvolle regisseur, inmiddels in de zestig, aan huis gekluisterd. Zal hij ooit in staat zijn nog een nieuwe film te maken? Mallo blikt terug op zijn leven, de films die hij maakte, de acteurs , de vrienden, z’n liefdes en het in een roes van vrijheid gedompelde Madrid van de post-Franco-jaren.

spiegelpaleis

Met Dolor y gloria leverde Almodóvar naar eigen zeggen zijn meest persoonlijke film af in een oeuvre dat altijd al gedragen werd door de biografie van de regisseur. Tegelijkertijd is de film autobiografische fictie: een kleurrijk, humoristisch spiegelpaleis waarin het leven van de regisseur gespeeld wordt door de acteur die groot werd in Almodovars eerste films.

verloren liefdes

Banderas kruipt bijna letterlijk in de huid van z’n leermeester (hij draagt Almodóvars eigen kleren) en levert een doorleefd portret af van een regisseur die terugblikt op zijn artistieke Werdegang en zijn jeugd in een straatarm dorpje in Valencia. In het hervertellen van z’n leven vindt hij nieuwe inspiratie. Eye vertoont als bijprogramma Almodóvars film Matador uit 1986, de eerste Almodóvar-film waarin Antonio Banderas meespeelde. In Dolor y gloria komt voortdurend een Cinematheek-vertoning van de fictieve, gerestaureerde film Sabor ter sprake, waarmee aan deze Matador wordt gerefereerd.

...verbluffend mooie film...een van zijn beste...een hoogtepunt...de film ontroerend noemen doet Dolor Y Glora eigenlijk nog tekort...Dolor Y Gloria beweegt de kijker op een dieper, meer blijvend niveau. Glorieus... (***** NRC Handelsblad)

...prachtig...hoezeer Almodóvar heer en meester is over zijn materiaal...genieten: van de schoonheid in ieder beeld, van het zowel ontroerende als geestige spel van vaste Almodóvar-acteur Banderas... (**** De Volkskrant)

...een openbaring... Antonio Banderas in een van z'n beste rollen ooit...Mooi ...opmerkelijk dat je na bijna twee uur het liefst nog veel langer naar dit leven kijkt. (**** Trouw)

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.