• Dolor y gloria
  • Dolor y gloria
  • Dolor y gloria
  • Dolor y gloria
  • Dolor y gloria
Bekijk trailer

dolor_y_gloria_-_pedro_almodovar_-_officiele_nederlandse_trailer_-_vanaf_19_september_in_de_bioscoop

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Dolor y gloria

In het leven van iedere grote regisseur komt het moment dat hij terugblikt op z’n carrière. Fellini deed het met Otto e mezzo, Pedro Almodóvar in zijn nieuwste speelfilm Dolor y gloria. Topacteur Antonio Banderas geeft als Salvador Mallo gestalte aan de biografie van een regisseur die tot wasdom kwam in het Spanje van de jaren tachtig. Drugs, seks, rock ’n’ roll en film – veel film: Mallo laat zich overspoelen door het verleden. Prijs Beste acteur voor Banderas (Cannes), Penélope Cruz is indrukwekkend als Mallo’s moeder.

Salvador Mallo stommelt rond in zijn fraaie appartement in Madrid, geplaagd door vele kwalen. Rugpijn, nekpijn een verlammende depressie houden de succesvolle regisseur, inmiddels in de zestig, aan huis gekluisterd. Zal hij ooit in staat zijn nog een nieuwe film te maken? Mallo blikt terug op zijn leven, de films die hij maakte, de acteurs , de vrienden, z’n liefdes en het in een roes van vrijheid gedompelde Madrid van de post-Franco-jaren.

spiegelpaleis

Met Dolor y gloria leverde Almodóvar naar eigen zeggen zijn meest persoonlijke film af in een oeuvre dat altijd al gedragen werd door de biografie van de regisseur. Tegelijkertijd is de film autobiografische fictie: een kleurrijk, humoristisch spiegelpaleis waarin het leven van de regisseur gespeeld wordt door de acteur die groot werd in Almodovars eerste films.

verloren liefdes

Banderas kruipt bijna letterlijk in de huid van z’n leermeester (hij draagt Almodóvars eigen kleren) en levert een doorleefd portret af van een regisseur die terugblikt op zijn artistieke Werdegang en zijn jeugd in een straatarm dorpje in Valencia. In het hervertellen van z’n leven vindt hij nieuwe inspiratie. Eye vertoont als bijprogramma Almodóvars film Matador uit 1986, de eerste Almodóvar-film waarin Antonio Banderas meespeelde. In Dolor y gloria komt voortdurend een Cinematheek-vertoning van de fictieve, gerestaureerde film Sabor ter sprake, waarmee aan deze Matador wordt gerefereerd.

...verbluffend mooie film...een van zijn beste...een hoogtepunt...de film ontroerend noemen doet Dolor Y Glora eigenlijk nog tekort...Dolor Y Gloria beweegt de kijker op een dieper, meer blijvend niveau. Glorieus... (***** NRC Handelsblad)

...prachtig...hoezeer Almodóvar heer en meester is over zijn materiaal...genieten: van de schoonheid in ieder beeld, van het zowel ontroerende als geestige spel van vaste Almodóvar-acteur Banderas... (**** De Volkskrant)

...een openbaring... Antonio Banderas in een van z'n beste rollen ooit...Mooi ...opmerkelijk dat je na bijna twee uur het liefst nog veel langer naar dit leven kijkt. (**** Trouw)

ondertiteling bij deze film

Let op! Deze film wordt deze week alleen vertoond met Nederlandse ondertiteling.

voor 15 nov 2019 14:30

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.