In lijn met het landelijke beleid m.b.t. COVID-19 is Eye Filmmuseum gesloten.
Zie het nieuwsbericht met FAQ voor meer informatie.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

dope_official_trailer_1_2015_-_forest_whitaker_zoe_kravitz_high_school_comedy_hd

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Black Light

Dope

Flitsende coming of age-comedy over computergeek Malcolm, die toegang hoopt te krijgen tot topuniversiteit Harvard, boegbeeld van de witte Ivy League. Maar dan moet hij zich wel zien te bevrijden uit de klauwen van drugsdealer Dom. Regisseur Rick Famuyiwa leverde een waardige, inofficiële opvolger van Boyz n the Hood af, met humor en tal van verwijzingen naar de old-skool hiphop van de jaren negentig.

Malcolm woont met zijn moeder, een hardwerkende buschauffeur, in het door drugs en geweld geplaagde Inglewood, Los Angeles, ook wel ‘The Bottoms’ genoemd. In highschool haalt Malcolm de hoogste cijfers, wat niet bepaald bijdraagt tot zijn populariteit – hij is de archetypische computer geek.

draaikolk

Iedere dag lopen Malcolm en zijn vrienden door de wijk en proberen ze dealers te ontwijken. As de kleine dealer Dom een onverwacht zwak voor Malcolm opvat en hem met z’n vrienden Jib en Diggy uitnodigt voor z’n verjaardagspartijtje, belandt Malcolm in een draaikolk van onverwachte gebeurtenissen. Wat doe die rugzak met drugs daar? En die revolver? En waarom moet hij opeens allerlei gevaarlijke klusjes opknappen?

Dope is comedy, coming-of-age-vertelling en eerbetoon aan de rapcultuur van de jaren negentig. Malcolm loopt op vintage Air Jordans en draait alles uit de volgens hem ‘gouden periode’ van de hiphop, zo tussen 1988 en 2000.

issues

Regisseur Famuyiwa neemt graag een loopje met stereotypes – in beeld komen de oudere hippiehacker en de witte college kid die Zwart en cool wil zijn – maar maakt zijn film ook tot commentaar. Opgroeien in the hood is stevig geconfronteerd worden met issues over kleur en klasse.  

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z