Bekijk trailer

eastern_promises_movie_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Eastern Promises

Dat juist een horrorregiseur de geheimen van het zompige onbewuste goed aanvoelt,  blijkt uit Cronenbergs  portret van een Russisch maffialid in Londen, gespeeld door Viggo Mortensen. Eastern Promises toont Cronenbergs gegroeide interesse in acteursregie.

Mortensen is Nikolai, chauffeur, manusje van alles en vertrouwensman van Semyon (Armin Mueller-Stahl), hoofd van een in Londen gevestigde Russische maffiaclan. Nikolai weet alles van iedereen, maar houdt discreet zijn mond over de dingen die hij ziet en hoort. Dingen die meestal het daglicht niet kunnen verdragen, zoals te verwachten in een omgeving die leeft van nietsontziende drugshandel.

Wanneer Nikolai kennismaakt met Anna (Naomi Watts), een vroedvrouw, lijkt hij diep verborgen lagen in zichzelf te ontdekken. Heeft de jonge vrouw een laatste restje goedheid aangeboord in de geharde crimineel die medeverantwoordelijk is voor de dood van een tienerprostituee?

Met Eastern Promises ging Cronenberg voort op de weg die hij was ingeslagen met het twee jaar eerder uitgebrachte A History of Violence. Beide films zijn psychologische portretten van mannen die zichzelf versteld doen staan. Cronenberg, een regisseur die zich niet bijzonder voor acteurs leek te interesseren, wist Mortensen, Mueller-Stahl en Vincent Cassel – te zien als Semyons amorele zoon – tot verbluffende prestaties te bewegen.