Ed van der Elsken & Amsterdam

Geboren Amsterdammer Ed van der Elsken werkte over de hele wereld, maar filmde en fotografeerde graag het straatgewoel in de hoofdstad en zijn eigen leven daarin. Programma bij een hommage aan Van der Elsken in het Stedelijk.

Het maximum aantal Cinevillereserveringen voor deze voorstelling is bereikt.

Een fotograaf filmt Amsterdam (NL 1982) 58’

In de zomer van 1982 zwierf Van der Elsken te voet, per auto en vliegtuig door en boven Amsterdam om opnamen te maken van zijn geboortestad en haar inwoners. Met de camera aan een rolstang van zijn Mini Moke-buggy gemonteerd filmde hij het centrum in slow motion en monteerde de opnamen versneld door de film; voor de camera trekt een fantastische parade Amsterdammers voorbij, speels uitgedaagd door de fotograaf die punkers, ouderen, straatmuzikanten, Hell’s Angels en zwervers uit de tent weet te lokken. De voice-over is vintage Van der Elsken.

+

Het Waterlooplein verdwijnt (NL 1967) 12’

Impressie van de laatste dag van het oude Waterlooplein, die verplaatst zou worden vanwege de aanleg van de IJ-tunnel. Van der Elsken filmt de handelaren, kopers en de bonte variëteit aan spullen, van Che Guevara-posters tot gammele huisraad, en voorziet de opnamen van onbekrompen commentaar.

De films worden op 16mm vertoond en zijn afkomstig uit de EYE-collectie.

Inleiding door Fred Feddes (journalist en publicist), schrijver van het boek 1000 jaar Amsterdam.

Met speciale dank aan Anneke Hilhorst en Han Hogeland