Ed van der Elsken, filmende fotograaf

Van der Elsken werd beroemd als fotograaf maar maakte ook films, vaak tijdens een foto-opdracht. Voor bladen als Avenue en De Katholieke Illustratie reisde hij de hele wereld over, met duizenden foto’s als resultaat. In De verliefde camera vertelt hij over zijn fotocarrière, waarin mensen altijd de hoofdrol spelen; ook zijn eigen familie was onderwerp. Joyce Roodnat verzorgt de inleiding. Ze schreef een aantal essays over Van der Elsken als filmer voor de publicatie Hee.. zie je dat?!, die op 3 februari verschijnt. 

In Welkom in het leven, lieve kleine en De verliefde camera becommentarieert Van der Elsken zijn leven als fotograaf en filmer en de wisselwerking tussen de twee. Anders dan veel collega-fotografen cijferde Van der Elsken zich niet weg. Hij legde nadrukkelijk contact met de mensen voor zijn camera en liet zichzelf zien, begeleid door kleurrijk, zelf gesproken commentaar. De opnamen zijn zelfportret, familieportret en journalistiek portret in een.

Welkom in het leven, lieve kleine
Ed van der Elsken (NL 1964) 36'

Van der Elsken filmt de geboorte van zijn tweede kind, Daan Dorus in de Nieuwmarktbuurt, waar de fotograaf , zijn vrouw Gerda en dochter Tinelou op de derde verdieping van een krappe etage in de Koningstraat wonen. De film opent met een wilde autorit door de Nieuwmarktbuurt, Van der Elsken filmt Gerda’s wisselende humeur, buiten op straat is een knokpartij, zoon Daan wordt geboren in het ziekenhuis, Van der Elsken brengt het leven van een jonge Amsterdamse bohemienfamilie onverbloemd in beeld.

+

De verliefde camera
Ed van der Elsken (NL 1971) 43'

Van der Elsken verhaalt over zijn vele reizen als fotoreporter die hem naar landen bracht als India, Cuba, Japan, Groenland en Indonesië. Overal richt hij zijn camera op mensen, op het leven. Terwijl hij filmt en vertelt verschijnen foto’s en filmfragmenten van bevallingen, verliefde stellen, politieke gebeurtenissen, kinderen en pubers. Maar liefst rond de vijfduizend opnamen heeft de fotograaf bewaard, allemaal zijn ze uitdrukking van Van der Elskens credo: het leven loven, of het nu de liefde en de schoonheid of ‘razernij, bloed , zweet en tranen’ betreft. De film werd in 1971 bekroond met de Staatsprijs voor de filmkunst.

De films worden op 16mm vertoond en zijn afkomstig uit de EYE-collectie.

inleiding door joyce roodnat

Voor de uitgave Hee... zie je dat?! De films van Ed van der Elsken schreef de cultuurcommentator voor NRC Handelsblad acht essays over Van der Elsken als filmer. Roodnat, oud-filmredacteur, ontdekte gaandeweg dat alle films van Van der Elsken bij elkaar onthullen hoe hij zich verhoudt tot de wereld, maar vooral ook hoe de wereld zich verhoudt tot Van der Elsken. Zijn films trapten het leven documentair lyrisch op de staart, maar zijn tegelijkertijd gewaagd persoonlijk. 

De publicatie verschijnt bij Uitgeverij Rubinstein en bestaat uit een boek en 3 dvd's met daarop maar liefst negen uur documentaire- en filmmateriaal, van Bewogen beweging (1961), Death in the Port Jackson Hotel (1972) tot Een fotograaf filmt Amsterdam (1982) en Bye (1990).      

Met speciale dank aan Anneke Hilhorst en Han Hogeland