Onderdeel van Munch: Van Gogh

Edvard Munch

Ingmar Bergman noemde dit het “werk van een genie”. Peter Watkins schetst een levendig beeld van de emotionele, politieke en sociale omwentelingen die Edvard Munchs kunst hebben beïnvloed. Voorstelling bij de tentoonstelling Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum.

Peter Watkins (The War Game, Punishment Park) maakte meer dan alleen een biografische film van de iconische Noorse expressionistische schilder Munch. Aanvankelijk richt hij zich in zijn meesterlijke tv-film op Munchs vormende jaren in de late 19e eeuw in Kristiania (nu Oslo), waarna Watkins een levendig beeld schetst van de emotionele, politieke en sociale omwentelingen die zijn kunst hebben beïnvloed.

De jonge kunstenaar Munch (Geir Westby) heeft een affaire met de getrouwde mevrouw Heiberg (Gro Fraas), een verwoestende ervaring die hem de rest van zijn leven zal blijven achtervolgen. Zijn werk wordt venijnig aangevallen door critici en publiek, zodat hij gedwongen wordt om zijn thuisland te verruilen voor Berlijn, waar hij, samen met de beroemde Zweedse toneelschrijver August Strindberg, deel gaat uitmaken van de culturele storm die door Europa raasde.

De cast bestaat vooral uit niet-professionele acteurs. Door middel van een zorgvuldige studie van zijn ongepubliceerde dagboeken en tijdschriften, reconstrueert Watkins het creatieve proces van de schilder, evenals zijn angsten, remmingen en verlangens. Het docudrama beslaat 30 jaar uit het leven van Munch, waarbij de nadruk ligt op de externe invloeden die zijn kunst vormde. Met name de ziekte en dood die zijn familie teisterde en zijn jeugdige affaire met Heiberg hadden invloed op zijn schilderijen.

Filmkenner Stefan Majakovski verzorgt een korte inleiding (20’).

In het kader van het AAA Festival.

Dit programma is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie