Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • William Kentridge: 10 Drawings for Projection
  • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Sobriety, Obesity - Growing Old
  • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Other Faces (2011)

Een avond in Joburg

Filmcriticus en -docent Gawie Keyser, geboren in Zuid-Afrika, praat over de verbeelding van Zuid-Afrika in het werk van William Kentridge, wiens werk nu tentoongesteld is in Eye. De kunstenaar schonk in 2015 de serie 10 Drawings for Projection aan het filmmuseum; de tien korte animatiefilms belichten de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika en betekenden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld. Een selectie van zes animatiefilms wordt deze avond vertoond.

donkere kant

Gastspreker Gawie Keyser (1965) gaat in op de films en Kentridges kijk op Zuid-Afrika aan de hand van zijn eigen ervaringen in ‘Joburg’, of ‘Jozi’, zoals de inwoners deze stad tegenwoordig liefhebbend noemen. Keyser groeide op in Zuid-Afrika, werkte als journalist in Johannesburg en schreef, naast zijn werk als filmcriticus (De Groene Amsterdammer), de roman ‘De donkere kant van de straat’ (2008). In detail beschrijft de auteur de jaren zeventig en tachtig in Zuid-Afrika, toen wetteloosheid heerste en gruwelijke gewelddadigheden plaatsvonden.

Een terugkerend thema in de serie 10 Drawings for Projection is de recente Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Uitgangspunt voor de animaties zijn de houtskooltekeningen die Kentridge overtekent, weer weggomt en daarmee in beweging zet. Ze refereren onder meer aan historische gebeurtenissen als het bloedbad van Sharpeville, de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van Apartheid.

geen illustraties

De 10 Drawings for Projection (1989-2011) zijn gemaakt door een kunstenaar die begaan is met de ontwikkelingen in zijn geboorteland. ‘Ik heb nooit illustraties van Apartheid willen maken’, zegt Kentridge. ‘Maar de tekeningen en films worden wel gevoed en komen voort uit de geschonden samenleving die er het gevolg van is. Ik ben geïnteresseerd in een politieke kunst, dat wil zeggen een kunst van het ambigue, van tegenspraak, onaffe gebaren en onzekere afloop.’

Let op: de voertaal van deze avond is Engels.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z