Een avond met Cocaïne

Literair tijdschrift De Gids en EYE presenteren de heruitgave van Cocaïne, de roman van de acteur Coen Hissink die in de jaren twintig in Berlijn woonde. Uit de EYE-collectie: films met Hissink. Frans Weisz geeft commentaar, schrijver H.M. van den Brink vertelt over Hissinks leven.  

Acteur Coen Hissink (1878-1942) speelde in tientallen Nederlandse en Duitse films. Hij is ook de auteur van de melodramatische roman ‘Cocaïne: Berlijnsch zedenbeeld', waarin hij het werken beschrijft in de JoFa- filmstudio’s in Berlijn en het uitgaansleven in de nachtclubs en bordelen aan de Kurfürstendamm. Over beide hangt een witte nevel van cocaïne, destijds de modedrug in artistieke en mondaine kringen.  

De redactie van literair tijdschrift De Gids verzorgt een eenmalige heruitgave van Hissinks roman. Het boek is voorzien van een nieuwe inleiding en alleen verkrijgbaar voor bezoekers van de avond in EYE, waarbij fragmenten worden vertoond uit films met Coen Hissink en over het Berlijn van de jaren twintig.  

Op het programma staan onder meer de stille films Berlin Symphony einer Grossstadt, Menschenwee, Alexandra, Film Prima Donna, Bits and Pieces 144 en Jagt auf Dich. Regisseur Frans Weisz geeft toelichting bij de beelden en schrijver H.M. van den Brink vertelt over het leven van Hissink, een overtuigd communist die in 1942 in het concentratiekamp Neuengamme om het leven kwam. Vincent van den Berg zal stukken voorlezen uit het boek. Live muzikale begeleiding door Martin de Ruiter (bandoneón) en Annie Tångberg (cello). Sara Zamboni heeft een nieuwe soundtrack bij Jagt auf Dich gecomposeerd.

Toegang, inclusief boek: € 20,00; toegang zonder boek: € 10,00. Er is een beperkt aantal plaatsen via EYE beschikbaar; zie www.de-gids.nl/gidscahier.

programma

Jagd auf Dich Ernst Angel (DE, 1930) Nederlandse tussent., 42 min.

Parodie op de onnatuurlijkheid van de Duitse film uit de jaren dertig. De directie van de filmfabriek Erdeka heeft genoeg van de zoete romantische kitschfilms…

+
Menschenwee Theodorus Maurits Frenkel (NL, 1921) Nederlandse tussent., 3 min.

Louche kroegbaas Balthazar pleegt  een moord; een jonge schrijver ziet er een ‘prachtig einde’ in voor het verhaal dat hij onder handen heeft…

+
Die rote Jule (fragment) Emil Albes (DE, 1912)

Een man en een vrouw nemen afscheid op het station van Potsdam; een orgie in een Duitse nachtclub volgt… Uit de Bits & Pieces-collectie van EYE.

+
Die Filmprimadonna Peter Urban Gad (DE, 1913) 17 min.

Asta Nielsen speelt Ruth Brenton, veeleisende filmdiva. Regisseur Peter Urban Gad, pionier van de stille film (en Nielsens echtgenoot), laat haar schitteren in een feministisch getinte vertelling over de realisatie van een romantische speelfilm.