• Naughty Boys
  • Pierrot Lunaire
  • Casta diva
  • Naughty Boys

Een avond met Eric de Kuyper

Bij de opening van het Eric de Kuyper-weekend gaat oud-Filmmuseum-programmeur Peter Delpeut in gesprek met de voormalig adjunct-directeur van het Filmmuseum over diens rijke carrière. Studenten van het Conservatorium van Amsterdam spelen live bij Pierrot lunaire en pianist Martin de Ruiter begeleidt de vertoning van een Bits & Pieces-compilatie.

De Kuyper en Delpeut zijn goede bekenden; ze werkten begin jaren negentig in het Filmmuseum en gooiden de deuren open van het toen nog voornamelijk als archief en verzamelaar opererende instituut.

vergeten snippers

Bijzonder was de manier waarop de twee de wereld van de vroege (stille) film toegankelijk maakten en aandacht vroegen voor de vaak vergeten ‘snippers’ film in de archieven: de niet geïdentificeerde filmfragmenten die soms van een wonderbaarlijke schoonheid zijn. Delpeut en De Kuyper begonnen deze stukjes vergeten filmgeschiedenis te monteren in aparte Bits & Pieces–voorstellingen, waarvan Eye er inmiddels zo’n zeshonderd op de rol heeft staan.

huurkazernemelodrama

Pierrot lunaire is de verfilming van Arnold Schönbergs atonale liederencyclus over Pierrot, de melancholische clownsfiguur uit de commedia dell’arte. De jongeman ontmoet drie vrouwen die alle drie invloed hebben op zijn groei naar volwassenheid. Experimentele productie door drie destijds jonge regisseurs (Arno Kranenborg, Paul Ruven en Eric Velthuis) onder supervisie van Eric De Kuyper. Live begeleiding door studenten van het Conservatorium van Amsterdam (spreekstem, piano, fluit, klarinet, viool en cello).

Ook zijn er fragmenten te zien uit Naughty Boys (1982), een van de vier speelfilm die De Kuyper regisseerde. Ze werden internationaal geprezen als intelligente odes aan de klassieke Hollywoodfilm; De Kuyper vertelt over zijn werk als regisseur in zijn gesprek met Delpeut.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie