Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Een avond met Frans Weisz: Mijn eigen Citizen Kane

Het moest zijn eigen Citizen Kane worden: Het gangstermeisje van Frans Weisz. Peter Verstraten (Universiteit Leiden) in gesprek met Weisz over zijn sprankelende films uit de jaren zestig en de Nederlandse nouvelle vague. Aansluitend zijn Een zondag op het eiland van de Grande Jatte en Het gangstermeisje te zien.

Frans Weisz behoorde in 1958 tot de eerste lichting Filmacademiestudenten die de slaperige Nederlandse filmwereld wilde wakker schudden. Met zijn frisse debuut Het gangstermeisje liet hij zich inspireren door de speelsheid van de Franse nouvelle vague en de uitbundigheid van Fellini. Weisz wilde in zijn jeugdige overmoed een film de wereld in katapulteren ‘die alle andere films overbodig moest maken’. Het gangstermeisje werd een cultfilm, vol energie, met een koortsachtige verwachting voor de toekomst.

Na het gesprek tussen Weisz en Peter Verstraten (Universiteit Leiden) zijn de twee films van Weisz uit die turbulente tijd te zien.

Een zondag op het eiland van de Grande Jatte (1965, 20')

Journalist/scenarioschrijver Jan Blokker noemde de film in het Algemeen Handelsblad "de belangrijkste film ooit in dit land gemaakt". Winnaar van een Zilveren Beer voor korte film op de Berlinale 1965. 'Zeven schrijvers op zoek naar een lezer' is de ondertitel van deze film die begint met een groep mensen in een park in de stijl van Seurats schilderij Dimanche d'été a la Grande Jatte. Een sprankelende film vol lezende mensen, boekengevechten en danspassen die de letters van de aftiteling verbeelden. Vertoning op 35mm (collectie Beeld en Geluid).

Het gangstermeisje (1966, 109')

"In 1966 wilde ik met Het gangstermeisje een 'film to end all films' maken, mijn eigen Citizen Kane." (Frans Weisz). Illusie is een gangstermeisje, heet de succesvolle laatste roman van Wessel in Weisz' frisse debuut. Hij zit in een crisis en vlucht naar de Franse Rivièra om voor een bevriend regisseur een filmadaptatie van zijn boek te schrijven, op uitnodiging van de Romeinse studio's. Zo wàs het ook ongeveer: Remco Campert werd door Weisz en producent Vrijman benaderd, of hij Het gangstermeisje, een boek waaraan hij net begonnen was en dat over de Zuid-Franse ervaringen van de schrijver en Weisz ging, ook tot een scenario wilde bewerken. Dit Droste-effect van fictie en werkelijkheid was goed voor een cultfilm zonder weerga. De vorig jaar overleden Kitty Courbois speelt het intrigerende gangstermeisje. Vertoning op 35mm (collectie EYE Filmmuseum).

Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz’ nieuwste film Het leven is vurrukkulluk ruimt EYE de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF

gratis (mogelijk toeslag)

10 rittenkaart (verkrijgbaar aan de balie)

€85,-

tentoonstelling

regulier 

€13,-

reductie

€ 11,50

Eye society

€ 7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

€3,-

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 

Cineville

€ 8,-

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€19,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z