Eliso

Wie graag lange lijnen bestudeert in de wereldgeschiedenis moet Eliso zien. De schildering van het verzet tegen de Russische overheersers van een Tsjerkessisch dorpje in Georgië anno 1864 is niet alleen het verhaal van Russische expansiedrift, maar ook van de aloude wrijvingen tussen christenen en moslims. Met live muziek van een internationaal ensemble op saz, sax, bas, percussie en bandonéon.   

In handen van Nikolai Sjengelaja, een pionier van de Georgische cinema, werd de stille film Eliso tot een dynamische, ritmisch gemonteerde vertelling over het lot van de bewoners van een Georgisch bergdorp. 
  
Als protagonisten koos de regisseur de schaapherder Vazja, die een oogje heeft op Eliso, de mooie dochter van de islamitische dorpsoudste. Vazja werpt zich op als beschermer van de dorpsbewoners die door de Russen gedwongen worden land en vee af te staan. Toch zal een huwelijk met Eliso niet tot stand komen: Vazja is een Christen. 

lyrische montage

Nikolai Sjengelaja (1903-1943), oorspronkelijk bekend als futuristisch dichter, brak met zijn eerste speelfilm Eliso meteen door; er was veel lof voor de manier waarop de regisseur folklore en politieke en amoureuze verwikkelingen had weten te verweven in een modernistisch getinte, lyrische montage. Geen wonder dat de film zich in het pakket filmblikken bevond dat avant-garde filmer en Filmliga-medeoprichter Joris Ivens meenam van zijn reizen door de Sovjet-Unie.

internatonale ontmoeting in Lola Lik

De muzikale begeleiding is in handen van de Syrische Baglama (een soort saz)-speler Jawdat Jassem, Itai Weissman uit  Israel op de EWI (Electronic Wind Instrument), Diego Rodriguez Lopez (Colombia) op basgitaar, Henning Luther uit Duitsland (slagwerk) en Martin de Ruiter op de bandoneón. De musici van dit internationale ensemble ontmoetten elkaar in Lola Lik, het asielzoekercentrum in de voormalige Bijlmerbajes. Voor vluchtelingen en buurtbewoners organiseerde EYE er eerder culturele avonden. Weissman, Rodriguez en Luther spelen ook samen in het 'Used to be New'-trio.