Bekijk trailer

empire_of_the_sun_1987_official_trailer_-_christian_bale_steven_spielberg_movie_hd

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Empire of the Sun (70mm)

Shanghai, 1941. Jim, een elfjarig jongetje in de Britse enclave, vlucht voor de invasie van de Japanners. Al snel blijkt hij een eersteklas overlever. Spielbergs adaptatie van J.G. Ballards roman werd bedolven onder de Oscarnominaties. EYE vertoont de 70mm blow up uit de collectie.

Hoe beleeft een kind een interneringskamp? Op die vraag geeft Steven Spielberg in Empire of the Sun antwoord. Wanneer Jim, een elfjarig jongetje in de Britse upperclass enclave van Shanghai, in 1941 moet vluchten voor de invasie van de Japanners, raakt hij zijn moeder en vader kwijt; met twee Amerikaanse mariniers wordt hij vastgezet. Al snel blijkt de beschermd opgegroeide jongen een eersteklas overlever.

Naar de autobiografische roman van J.G. Ballard. Spielbergs adaptatie werd bedolven onder de Oscarnominaties (onder andere fotografie, montage en artdirection).

70mm

EYE heeft een 70mm print van Empire of the Sun in de collectie. De vertoning van Empire of the Sun op 70mm sluit aan bij eerdere breedbeeldvertoningen in EYE, zoals The Hateful Eight (2016) en The Master (2012) van Paul Thomas Anderson. EYE is een van de weinige theaters in de Benelux die het 70mm-formaat nog kan vertonen. De 70mm-versie van Empire of the Sun is een zogenaamde blow-up: gefilmd op 35mm en geprint op 70mm.

De film is gedraaid op 35mm maar geprint op 70mm. Hiermee is de beeldresolutie vijf keer hoger en wordt een betere beeldstabiliteit bereikt. Op de 70mm-print is meer ruimte voor geluidssporen en deze heeft dan ook zes kanalen magneetgeluid (in plaats van twee zoals gebruikelijk is bij 35mm).

Een basisles voor elke maker", zegt regisseur Pieter Kuijpers (Van God los, Doodslag) over Spielbergs aanpak. "Perceptie is realiteit."