Onderdeel van Fien de la Mar

Ergens in Nederland

Bij de première van Ik wil gelukkig zijn, de documentaire van Annette Apon over het leven van Fien de la Mar, programmeert EYE uit eigen collectie een aantal films waarin De La Mar valt te bewonderen. In dit liefdesdrama aan de vooravond van WOII speelt de vedette een bijrol, heeft Jan de Hartog zijn enige filmoptreden en is Lily Bouwmeester de steractrice. Met muziek van Max Tak.

Advocaat Frans van Loon (De Hartog) wordt opgeroepen voor de mobilisatie en maakt zich op om mijnen te ruimen terwijl de Duitsers hun inval voorbereiden. Dat vertelt hij niet aan zijn vrouw Nel, bang als hij is om haar ongerust te maken. Nel vlucht intussen in de armen van een charmante toneelspeler. Fien de la Mar is te zien in een bijrol, als ‘gevaarlijke vamp’. 

De muziek is van Max Tak, de regie was in handen van de bekende Duitse regisseur Ludwig Berger, een door de wol geverfde filmvakman die in Duitsland in de UFA-studio’s had gewerkt. De Hartog, Bouwmeesters echtgenoot, schreef ook het scenario. 

Ergens in Nederland ging april 1940 in première en was een van de eerste films die na de Duitse inval uit de bioscopen werd gebannen.