I.v.m. aangescherpte maatregelen vragen we je online je ticket voor de film en de tentoonstelling te bestellen.

  • Everyday Life in a Syrian Village
  • Everyday Life in a Syrian Village
  • Everyday Life in a Syrian Village
  • Everyday Life in a Syrian Village
Onderdeel van Trembling Landscapes

Everyday Life in a Syrian Village

Documentairemaker Omar Amiralay is altijd een groot criticaster geweest van de landbouw- en landhervormingen van zijn regering. Hij laat met deze mijlpaal van de Arabische cinema zien hoe het leven van dorpelingen langs de Eufraat ingrijpend is veranderd door een dam. De regering liet ze in de kou staan. Met inleiding door Wael Kadlo

Samen met toneelschrijver/essayist Saadallah Wannous krijgt Amiralay begin jaren zeventig toestemming om in een Syrisch dorp de gevolgen van de landhervormingen te filmen. Als ze uiteindelijk ook het vertrouwen hebben gewonnen van de boeren, grijpen zij de film aan om hun woede te uiten. Het officiële verhaal van de regering lijkt in geen enkel opzicht op hun dagelijkse realiteit.

verboden

De illusie dat Amiralay iets kan veranderen met zijn film is snel vervlogen: de film wordt verboden door de autoriteiten en Amiralay gaat in ballingschap in Parijs. Inmiddels wordt de film gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van de Arabische cinema.

Omar Amiralay (1944-2011) was een Syrische documentairemaker en een uitgesproken activist. Hij staat bekend om de sterke politieke kritiek in zijn films en speelde een prominente rol in de Damascus-lente van 2000. Hij maakte onder andere een trilogie over de Tabqa-dam aan de Eufraat. De avond is samengesteld door Nat Muller, gastcurator van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. 

voor 21 okt 2020 19:15
met inleiding door Wael Kadlo (voertaal: Engels)