Ex-Isto

Wat als René Descartes naar Brazilië was gereisd? In dit fictieve verhaal wordt de grote filosoof in de Amazone onder invloed van hallucinogene kruiden geconfronteerd met zijn eigen twijfels en maken zijn rationele gedachtes plaats voor een zintuiglijke benadering van de wereld. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

Ex-Isto is losjes gebaseerd op een hypothese uit de roman Catatau (1975) van de Braziliaanse auteur Paulo Leminski, de dichter met een iconische status in Brazilië: Wat zou er gebeuren als de filosoof René Descartes in de 17e eeuw naar Brazilië was gereisd? We volgen de wijsgeer op zijn exotische ontdekkingsreis die wordt voortgedreven door geestverruimende kruiden. Een van de grondleggers van de moderne Europese filosofie doet in de Amazone onderzoek naar geometrie en optica, zowel met de vergrootglas als de telescoop. Maar hij kan de werkelijkheid niet in detail én in zijn totaliteit bevatten.

Hier in deze vreemde, onbekende wereld wordt Descartes - steeds meer onder invloed - geconfronteerd met zijn eigen twijfels. Langzaamaan lossen zijn rationele gedachtes (‘Ik denk, dus ik besta’) op in de hitte en wordt hij een en al lichaam en zintuiglijkheid - dansen, ruiken, proeven. “Denken is niet genoeg om ergens te komen”, zegt Descartes tegen het einde van Ex-Isto, “je moet lopen.”

Regisseur Cao Guimarães is zelf een warm pleitbezorger voor de zintuiglijkheid en zei: “Een goede architect bouwt geen idee voor mensen om in te leven, maar bouwt een thuis voor mensen. Ook een goede filmmaker construeert geen idee voor de kijker, maar een sensuele ervaring voor het lichaam, de geest en de ziel.”

 

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie