Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Ex-Isto

Wat als René Descartes naar Brazilië was gereisd? In dit fictieve verhaal wordt de grote filosoof in de Amazone onder invloed van hallucinogene kruiden geconfronteerd met zijn eigen twijfels en maken zijn rationele gedachtes plaats voor een zintuiglijke benadering van de wereld. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

Ex-Isto is losjes gebaseerd op een hypothese uit de roman Catatau (1975) van de Braziliaanse auteur Paulo Leminski, de dichter met een iconische status in Brazilië: Wat zou er gebeuren als de filosoof René Descartes in de 17e eeuw naar Brazilië was gereisd? We volgen de wijsgeer op zijn exotische ontdekkingsreis die wordt voortgedreven door geestverruimende kruiden. Een van de grondleggers van de moderne Europese filosofie doet in de Amazone onderzoek naar geometrie en optica, zowel met de vergrootglas als de telescoop. Maar hij kan de werkelijkheid niet in detail én in zijn totaliteit bevatten.

Hier in deze vreemde, onbekende wereld wordt Descartes - steeds meer onder invloed - geconfronteerd met zijn eigen twijfels. Langzaamaan lossen zijn rationele gedachtes (‘Ik denk, dus ik besta’) op in de hitte en wordt hij een en al lichaam en zintuiglijkheid - dansen, ruiken, proeven. “Denken is niet genoeg om ergens te komen”, zegt Descartes tegen het einde van Ex-Isto, “je moet lopen.”

Regisseur Cao Guimarães is zelf een warm pleitbezorger voor de zintuiglijkheid en zei: “Een goede architect bouwt geen idee voor mensen om in te leven, maar bouwt een thuis voor mensen. Ook een goede filmmaker construeert geen idee voor de kijker, maar een sensuele ervaring voor het lichaam, de geest en de ziel.”

 

 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z