• eXistenZ
  • eXistenZ
  • eXistenZ
  • eXistenZ
Bekijk trailer

existenz_1999_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van The Man Machine

eXistenZ

‘Is dit jouw werkelijkheid of de mijne?’ Zo zou je de opzettelijk verwarrende plot van eXistenZ kunnen samenvatten. Cronenbergs verkenning van de virtual-realitywereld kent tal van knap verzonnen verwikkelingen rond een (body)horror-sf-verhaallijn.

Play or be played! De briljante gamedesigner Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) heeft een nieuw spel ontwikkeld dat verder gaat dan alle andere bekende games: eXistenZ. Spelers pluggen via een in de ruggenwervel geboord gat in op een organische gamepod en verdwijnen in een virtuele wereld: de grens tussen werkelijkheid en verbeelding raakt uitgewist.

afdelen in de krochten

Geller slaat op de vlucht wanneer anti-game-terroristen - ze bestaan, echt! - haar bedreigen. De enige op wie ze nog vertrouwt is haar marketingassistent Ted Pikul (Jude Law). De twee proberen de gamehackers op het spoor te komen door diep af te dalen in de krochten van eXistenZ, met alle hallucinerende sci-fi-thrillergevolgen van dien. (‘That wasn't me. That was my game character.’)

lof

eXistenZ werd bij uitbreng ontvangen als een complex, geslaagd vervolg op Cronenbergs eerdere horrorproducties als The Brood en Videodrome. Lof was er ook voor de overtuigende virtual-realitydecors, waar geen CGI-effect aan te pas was gekomen. Naar verluidt zou Cronenberg zich voor het scenario stevig hebben laten inspireren door Philip K. Dicks sci-fi-roman The Three Stigmata of Palmer Eldritch.