Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Eye am Sonntag

New Cool Collective komt 15 september naar Eye om live een nieuwe, zelfgeschreven score te spelen bij de projectie van de gerestaureerde stillefilmklassieker Menschen am Sonntag, een samenwerking van latere Hollywoodgrootheden Billy Wilder, Fred Zinneman en Robert Siodmak. Voor de gelegenheid transformeert Eye Arena tot feestelijk cinematografisch jazzpaleis, de toegang is gratis! 

Menschen am Sonntag was bij uitbreng in 1930 een hit. Heel Duitsland liep uit om de ‘grotestadssymfonie’ te bekijken over vijf jonge Berlijners die zorgeloos zonnebaden aan de oevers van de Wannsee en door de zondagse stad wandelen. De gevolgen van de beurskrach en het gevaar van het oprukkende nazisme leken nog ver weg.

Billy Wilder, Fred Zinneman en de broers Curt en Robert Siodmak hadden het scenario verzonnen in het café; de acteurs waren amateurs, het verhaal werd doorsneden met opnamen van Berlijn, embleem van de 20ste-eeuwse metropool. 

jazzpaleis aan het IJ   

New Cool Collective speelt de zelfgeschreven nieuwe score in een omgeving die helemaal film is. Op het grote scherm is de Europese restauratie van Menschen am Sonntag te zien, terwijl op transparante schermen bewerkte filmfragmenten worden geprojecteerd – ook zichtbaar vanaf het terras en de IJ-oever.

Alle witte vlakken van de Arena raken bedekt met bewegend beeld, waardoor het filmmuseum transformeert tot reusachtig vibrerend filmdoek en cinematografisch jazzpaleis. Na afloop is er een afterparty met veejays en deejays.  

gratis toegang 

Dit bijzondere evenement in Eye Arena is gratis te bezoeken! Je moet wel verplicht tickets via de site boeken (maximum 4 tickets per persoon), vanaf 23 augustus.

europees initiatief

De restauratie en voorstelling van deze stillefilmklassieker is onderdeel van het EU-initiatief ‘A Season of Classic Films’, waarin gerestaureerde Europese klassiekers in dertien Europese landen gratis worden vertoond, van Thessaloniki tot Amsterdam.

over de restauratie

De restauratie kwam tot stand door verschillende distributiekopieën te vergelijken, afkomstig uit de archieven van onder meer Het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) in Brussel, de Fondazione Cineteca Italiana in Milaan en de Cinémathèque Suisse.

Uitgangspunt was de distributiekopie van het Filmmuseum (het originele negatief is verloren gegaan), afkomstig van de Nederlandse Filmliga. De oorspronkelijke tussentitels werden gereconstrueerd en de authentieke beeldvolgorde hersteld. 

gratis toegang

  • Gratis tickets zijn alleen via onderstaande link te boeken

  • Max. 4 tickets p.p.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z