Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Onderdeel van Eye on Sound

Eye am Sonntag

New Cool Collective komt 15 september naar Eye om live een nieuwe, zelfgeschreven score te spelen bij de projectie van de gerestaureerde stillefilmklassieker Menschen am Sonntag, een samenwerking van latere Hollywoodgrootheden Billy Wilder, Fred Zinneman en Robert Siodmak. Voor de gelegenheid transformeert Eye Arena tot feestelijk cinematografisch jazzpaleis, de toegang is gratis! 

Menschen am Sonntag was bij uitbreng in 1930 een hit. Heel Duitsland liep uit om de ‘grotestadssymfonie’ te bekijken over vijf jonge Berlijners die zorgeloos zonnebaden aan de oevers van de Wannsee en door de zondagse stad wandelen. De gevolgen van de beurskrach en het gevaar van het oprukkende nazisme leken nog ver weg.

Billy Wilder, Fred Zinneman en de broers Curt en Robert Siodmak hadden het scenario verzonnen in het café; de acteurs waren amateurs, het verhaal werd doorsneden met opnamen van Berlijn, embleem van de 20ste-eeuwse metropool. 

jazzpaleis aan het IJ   

New Cool Collective speelt de zelfgeschreven nieuwe score in een omgeving die helemaal film is. Op het grote scherm is de Europese restauratie van Menschen am Sonntag te zien, terwijl op transparante schermen bewerkte filmfragmenten worden geprojecteerd – ook zichtbaar vanaf het terras en de IJ-oever.

Alle witte vlakken van de Arena raken bedekt met bewegend beeld, waardoor het filmmuseum transformeert tot reusachtig vibrerend filmdoek en cinematografisch jazzpaleis. Na afloop is er een afterparty met veejays en deejays.  

gratis toegang 

Dit bijzondere evenement in Eye Arena is gratis te bezoeken! Je moet wel verplicht tickets via de site boeken (maximum 4 tickets per persoon), vanaf 23 augustus.

europees initiatief

De restauratie en voorstelling van deze stillefilmklassieker is onderdeel van het EU-initiatief ‘A Season of Classic Films’, waarin gerestaureerde Europese klassiekers in dertien Europese landen gratis worden vertoond, van Thessaloniki tot Amsterdam.

over de restauratie

De restauratie kwam tot stand door verschillende distributiekopieën te vergelijken, afkomstig uit de archieven van onder meer Het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) in Brussel, de Fondazione Cineteca Italiana in Milaan en de Cinémathèque Suisse.

Uitgangspunt was de distributiekopie van het Filmmuseum (het originele negatief is verloren gegaan), afkomstig van de Nederlandse Filmliga. De oorspronkelijke tussentitels werden gereconstrueerd en de authentieke beeldvolgorde hersteld. 

gratis toegang

  • Gratis tickets zijn alleen via onderstaande link te boeken

  • Max. 4 tickets p.p.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z