• Lola Magenta
  • Amazing Grace
  • JoeFaces
  • Hither
  • JoeFaces

Eye Artist en Scholar-in-Residence Week: Poëzie van Buitengewone Perceptie

Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschap aan de UvA en Eye Scholar-in-Residence, dook in de Eye-collectie, op zoek naar beelden tussen werkelijkheid en fictie, ‘op de grens van het normale en buitengewone’. Ze raakte onder meer geïnspireerd door de films van kunstenaar Ansuya Blom. Pisters spreekt met Blom over haar werk en laat vijf films zien. De toegang is gratis.

Tijdens haar residency in Eye ging Pisters op zoek naar beelden die ‘het onzichtbare verbeelden’ en beelden die ‘innerlijke percepties’ weerspiegelen. Films waarin de grens tussen werkelijkheid en fictie vervaagt en categorieën als ‘normaal’ en ‘abnormaal’ in elkaar overvloeien.

In het eerste deel van haar presentatie vertelt Pisters over haar onderzoek in de Eye-collectie, waaruit blijkt dat dat onze opvattingen over normale en buitengewone of waanzinnige perceptie nogal zijn verschoven.

innerlijke belevingswereld

Bij haar zoektocht stuitte de hoogleraar op het werk van beeldend kunstenaar en experimenteel filmmaker Ansuya Blom, van wie het filmmuseum recentelijk een aantal films heeft verworven. Blom laat zich onder meer inspireren door het werk van Sylvia Plath, Richard Pryor en Franz Kafka, schrijvers die de innerlijke belevingswereld tot uitgangspunt nemen.

De kunstenaar gaat met Pisters in gesprek over haar werk en laat vijf van de door Eye geacquireerde films zien: Lady Lazarus (1984), Amazing Grace (1989), Joe Faces (1995), Hither Come Down on Me (2007) en Lola Magenta (2018).

Eye Scholar en gast

Patricia Pisters is Hoogleraar Filmwetenschap aan de Afdeling Media Studies van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek beweegt zich op het grensvlak van film, filosofie en neuro-esthetiek. Voor haar boek Filming for the Future, over het werk van Louis van Gasteren, ontving ze in 2016 de Louis Hartlooper Prijs voor beste filmpublicatie. Zie ook www.patriciapisters.com

De tekeningen en films van Ansuya Blom richten zich vaak op momenten die ontstaan als gevolg van een onsamenhangende ervaring van de wereld. Solotentoonstellingen van haar werk waren onder meer te zien in Londen (Camden Art Centre), Dublin (Douglas Hyde Gallery) en het Stedelijk Museum Amsterdam. Haar films zijn internationaal vertoond, onder meer op het IDFA, het IFFR en in het Museum of Modern Art in New York.

Eye Artist and Scholar-in-Residence Programma

In 2017 lanceerde Eye een eigen Artist and Scholar-in-Residence programma, dat onderzoek naar en hergebruik van de collectie stimuleert en de kruisbestuiving tussen film, kunsten en wetenschappen wil bevorderen. Voor de tweede editie heeft Eye kunstenaar Aimée Zito Lema en wetenschapper Patricia Pisters uitgenodigd om met collectiemateriaal aan de slag te gaan.

Het Eye Artist en Scholar-in-Residence programma wordt mogelijk gemaakt door Ladies Eye en FC Waterboys.

Eye Artist and Scholar in-Residence Week

De Eye Artist and Scholar-in-Residence Week (2 tot en met 8 december 2019) markeert het einde van de editie 2018-2019 van het residentieprogramma.

Op maandag 2 december om 16:30 uur zal wetenschapper Patricia Pisters een lezing over haar onderzoek verzorgen in combinatie met de vertoning van vijf films van Ansuya Blom (gratis toegang). Klik hier voor meer informatie.

Op dinsdag 3 december om 19.15 uur zal kunstenaar Aimée Zito Lema de film '214322' presenteren die tijdens haar residentie in Eye tot stand kwam. De film maakt onderdeel uit van een speciaal programma over de 'randgebieden van het archief' dat Zito Lema samen met gastcuratoren Amal Alhaag en Daniela Agostinho heeft samengesteld. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Van 2 tot en met 8 december zal Aimée Zito Lema's werk '214322', film en foto's, ook worden tentoongesteld in de Eye Project Space (gratis toegang).

gratis toegang

De toegang is gratis, u dient wel een vrijkaart af te halen bij de kassa van Eye.

Dit kan vanaf 90 minuten voor aanvang, er kan niet gereserveerd worden.

voor 02 dec 2019 16:30

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.