EYE Museumnacht 2017 - Stop Making Sense

Onze zintuigen vertellen ons maar een klein beetje van wat er om ons heen gebeurt. We zien, ruiken, voelen en horen iets, en vullen de rest aan op basis van aannames en herinneringen.

Maar tijdens de Museumnacht word je in de maling genomen. In het kader van de expositie Locus: Apichatpong Weerasethakul - Cao Guimaraes wordt er gespeeld met je zintuigen tot het punt dat je het niet meer moet willen begrijpen.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

programma

VR - Notes on Blindness

In deze prijswinnende virtual reality film verken je de wereld om je heen gek genoeg zonder beelden. Deze onvergetelijke ervaring is gebaseerd op een langzaam blind wordende schrijver die zijn ervaringen opnam op audio tapes.
Cinema 1
19.30 - 01.00

YYOY

Hedendaagse angst is overal aanwezig en sluimert constant op de achtergrond. Waar het vandaan komt of wanneer het zal toeslaan, weten we niet. Of het nu de vluchtelingencrisis, terrorismedreiging, of het schrikbeeld van klimaatverandering is: de angst dat ons iets staat te wachten geeft een gevoel van onbehagen dat voortdurend onder het oppervlak van ons dagelijks leven kriebelt.

Het is precies deze angst waar ons huidige angstklimaat op berust. In Why, Why ohh why (YYOY) onderzoekt Nikki Hock dit specifieke fenomeen en de werking ervan op onszelf en binnen de samenleving. Voor YYOY ontwerpt Hock een ruimte waarin het publiek ondergedompeld wordt in een unheimische ervaring. Een geabstraheerde, multi-zintuiglijke ruimte die inspeelt op onze emoties in het algemeen. Het publiek wordt door Hock meegenomen door een steeds donkerder wordend landschap, opgebouwd uit geur, beeld, kleur, licht, temperatuur en ruimtelijk geluid, langs verschillende abstracte en emotionele lagen. 

Over Nikki Hock
Nikki Hock is een multidisciplinair kunstenaar die ruimtes en landschappen om ons heen creëert waarin zintuiglijke ervaring en ruimtelijke perceptie centraal staan. Hock wil met zijn werk niet zomaar een representatie van de realiteit tonen; het heden vormt altijd een rode draad waarbij flardes van herinneringen en ervaringen vaag herkenbaar zijn. Zijn werk begeeft zich tussen de werkelijkheid en het metafysische - op zoek naar andere werelden en nieuwe dimensies.

In 2014 werd Hock geselecteerd als jong talent voor de 3PackageDeal (AFK). Momenteel werkt hij aan zijn performance-trilogie waarin hij de pijlers van het moderne burgerschap als thema behandelt. Why, Why ohh Why (YYOY) is het eerste deel van deze drieluik. Hock woont en werkt in Amsterdam.


Cinema 2
19.30 - 00.15

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Boonmee's Bosgeesten

Er dolen bosgeesten in het EYE! Gehuld in mysterieuze ontwerpen van Isabell Schulz, toveren ze de ruimtes van het filmmuseum om in de bossen van de film Uncle Boonmee who can recall his past lives van Apichatpong Weerasethakul.
Arena
Doorlopend

Jeff Solo

Met zijn aanstekelijke mix van house, disco en pop weet Jeff Solo elke dansvloer met groot gemakt om zijn vinger te winden. Sluit je Museumnacht af op de mooiste dansvloer aan IJ met de beats van Jeff Solo.
Arena
00.00 - 02.00

Dollkraut Band

Dollkraut is een graag geziene gast op festivals als DGTL en Lowlands. Tijdens de Museumnacht treedt hij samen met zijn band op en brengen zij een mix van spacy synths, disco en wave.
Arena
23.00 - 00.00

Sky over Holland ft. Jonny Nash

Voor Dekmantel Festival maakte de Britse DJ/producer Johny Nash soundscapes bij de iconische film Sky over Holland uit 1967. Met een camera in de neus van een straaljager legden de makers van die film de Nederlandse luchten vast en lieten ze de rol zien van die luchten in de Nederlandse schilderkunst. Speciaal voor de Museumnacht is deze uitvoering nog een keer terug. Dus zak onderuit glij door de wolken en klanken. Mogelijk gemaakt door RE:VIVE, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Arena
20.00 - 20.30
2130 - 22.00

Slow cinema

Geef je over aan de slow cinema in de Room at the Top, een prachtige ruimte in EYE waar je op zitzakken kunt genieten van prachtige filmfragmenten en korte films van de twee filmmakers van de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul - Cao Guimarães.
Room at the Top
19.00 - 01.30

4D eXperienzZz

Vanavond ga je niet naar film kijken maar ga je film beleven! De makers van DigiDetox stellen alles in het werk om je nekele legendarische filmscenes niet te laten zien  maar te laten, horen, ruiken, voelen en proeven. Zet je schrap voor de 4D eXperienzZz.
Cinema 4
20.30 / 21.00 / 22.00 / 22.30 / 23.00 / 23.30

DJ Zuen

Deze Amsterdamse jongen brengt ons dansbare gezelligheid vanuit alle hoeken van de wereld, van cumbia tot afro en van house naar disco.

Workshop Gebarentaal

In verschillende musea worden al langere tijd rondleidingen gegeven in gebarentaal. Vanavond kun je zelf ook wat van deze bijzondere taal leren tijdens een workshop gebarentaal. Dat kan nog best van pas komen als de muziek te hard staat tijdens de Museumnacht.
Foyer
20.00 / 21.00 / 22.00 / 23.00

Speedtours Tentoonstelling Locus

Kom in no-time meer te weten over de poetische filmkunst van Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimaraes met een instaprondleiding van onder andere EYE tentoonstellingsmedewerkers.
21.00 / 22.00 / 22.30 / 23.00 / 23.30
Tentoonstelling

Studio Buik

De sfeer van Brazilië en Thailand kan je vanavond in EYE ook ruiken en proeven. Studio Buik serveert geheel in stijl van de tentoonstelling kleine gerechten uit deze landen. De kosten zijn  €5,- per gerechtje.