Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z

Eye on Sound: Lucky Star

Melodrama’s jagen emoties op naar grote hoogten en zijn onwerkelijk theatraal. Regisseur Frank Borzage zag het anders: in de verheviging van het leven ontvouwde zich het leven zelf. Cinema Concert vertoont Borzages veelgeprezen Lucky Star, over de liefde tussen een WOI-veteraan en een eenvoudig meisje. Met live muzikale begeleiding.

Lucky Star gold lange tijd als verloren gewaand, maar zie: in de jaren negentig dook een  kopie op in de collectie van het toenmalige Filmmuseum. De vondst en de restauratie vormde het startpunt voor een Frank Borzage-retrospectief, waarin een kleine veertig films van deze onbekend gebleven Hollywoodregisseur werden vertoond. 

liefdesrivaal

In Lucky Star – de film verscheen in de overgangstijd van de stille film naar de geluidsfilm – overwinnen de dramatis personae de slagen van het lot door een hardnekkig vertrouwen in de toekomst. WOI-veteraan Timothy heeft een verlamd been overgehouden aan de oorlog, maar dingt opgewekt naar de hand van zijn vroegere vriendin Mary. Mary’s moeder echter vindt Timothy’s liefdesrivaal (zijn vroegere sergeant) een betere partij.

melodrama

Met deze melodramatische gegevens als vertrekpunt wist Borzage (1894-1962) het publiek in het hart te treffen. De dramaturgie van de tegenslag-die-overwonnen-moet-worden zette hij in als spiritueel symbool voor een typisch Amerikaans geloof in betere tijden, waar twijfel, ironie noch cynisme vat op krijgt. Zoals Borzage zelf zei: ‘Melodrama is no laughing matter, for life itself is melodrama and life is not a joke.’

Live begeleiding: Thijs Havens (toetsen, gitaar).

toeslag

Voor deze film geldt een toeslag. (Geen restitutie toeslag bij annulering Cineville-reservering.)

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z