EYE's Selected Artist's Moving Image

Nieuw werk van Nederlandse kunstenaars en experimentele filmmakers, recentelijk toegevoegd aan de EYE-collectie. Te zien zijn korte films van onder meer Martha Colburn, Michiel van Bakel en EYE's artist in residence Alexandra Navratil: zowel ‘emerging artists’ als bekende makers.

De nieuwe collectiefilms worden door EYE gedistribueerd en zijn ook te zien op internationale festivals. Het programma geeft inzicht in recente ontwikkelingen binnen het veld van de kunstenaarsfilm en korte experimentele film. De meeste filmmakers uit het programma zijn aanwezig voor een Q&A.

Programma

Elastic Recurrence
Nederland - 2017 - Johan Rijpma - 2 min.
Van alle kanten trekt de zwaartekracht aan de scherven van een bord dat kapot valt. Hoewel het lijkt alsof de expansie oneindig is, suggereren de nieuwe connecties een soort virtuele eenwording.

The Craft
Koeweit, Nederland, Libanon - 2018 - Monira Al Qadiri - 16 min.
Al Qadiri duikt in haar jeugd in Koeweit en stelt de vraag:"Zweerden mijn ouders samen met buitenaardse wezens?" De werkelijkheid valt geleidelijk als drijfzand uit elkaar, in deze film over paranoia, futuristische architectuur, populaire cultuur, junk food, geopolitiek, oorlog en vrede.

Stand-by Office
Nederland, Libanon, Frankrijk - 2017 - Randa Maroufi - 13 min.
We maken kennis met een groep mensen in een kantoor, maar niets lijkt op zijn plaats. Terwijl de camera ons door de kamers leidt, verandert onze perceptie van deze ruimte. Wat betekent dit kantoor voor deze groep mensen zonder officiële status?

We're All Here
Nederland, Verenigde Staten - 2016 - Beny Wagner - 12 min.
Beny Wagner stelt het gevoel van onverklaarbaar verlies en een verlangen naar het onbekende centraal door middel van twee verrassende metaforen: camouflage en aardolie.

Western Wild... or how I found Wanderlust and met Old Shatterhand
Verenigde Staten, Nederland - 2018 - Martha Colburn - 9 min.
Een rijk geanimeerde documentaire over een filmmaker die een film maakt over de beroemde Duitse schrijver Karl May. Alleen al de hoeveelheid stopmotion-animaties, found footage en interviews die subtiel met elkaar verweven zijn, is voldoende om 'Wanderlust' op te wekken.

Holy Land
Nederland - 2017 - Roman Ermolaev - 7 min.
Holy Land flirt met de Nederlandse geschiedenis en haar culturele codes, via een vervalsing van het Nederlandse 'landschap' dat is nagebouwd, om de ervaring op te roepen hoe het is om in dit land te wonen.

The Night Side
Nederland, Duitsland - 2016 - Alexandra Navratil - 4 min.
Na de Duitse hereniging sloot het grote fabriekscomplex van Agfa-Orwo in Wolfen-Bitterfeld zijn deuren en werd het plots een film- en industriemuseum. Een voormalig werknemer werkte 25 jaar lang in de donkere kamer van Agfa-Orwo en kijkt naar haar handen.

Forest Paths (Forget Heidegger)
Nederland - 2018 - Michiel van Bakel - 3 min
Een verwrongen wandeling door een bos. Geanimeerde stilstaande foto's onthullen beweging en licht op de bospaden die normaal onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Van Bakel maakte een 'scanner-camera' die het menselijke zicht uitbreidt. Wat is het fundamentele verschil tussen wat een robot kan onderscheiden, wat een insect waarneemt of wat de mens ziet?

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€19,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie