Bekijk trailer

requiem_for_a_dream_2000_official_hd_trailer_1080p

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Eyeshadow: Requiem for A Dream + Van Common

Darren Aronofsky’s tweede speelfilm trekt je mee in een enerverende, verpletterende drugstrip, maar laat ook de gevolgen zien van escapistisch pillen- en poeiergebruik. Glansrol voor Ellen Burstyn als amfetamineverslaafde moeder van een dito aan chemisch geluk verslaafde zoon. Na afloop een optreden van de band Van Common.

Eyeshadow selecteert elke maand coole, eigenzinnige moderne klassiekers met live optreden na afloop. Vanavond Requiem for a Dream, Darren Aronofsky’s ‘don’t do drugs’-pleidooi in supersnelle montage en extreme close-ups, naar het boek van cultschrijver Hubert Selby Jr.

afdaling in de hel

Ellen Burstyn kreeg een Oscarnominatie voor haar rol van de aan amfetaminepillen verslaafde weduwe Sarah Goldfarb. Haar zoon Harry (Jared Leto), diens vriendin Marion én zijn goede vriend Tyrone zoeken ook hun geluk in de geestverruiming c.q. geestvernauwing, maar ontdekken gaandeweg dat hun levens richting drugsafvoerputje gaan.

Aronofsky (Pi, The Wrestler) regisseerde de afdaling in de hel als een snel gesneden visueel spektakel (tweeduizend cuts in anderhalf uur) vol hoekige wendingen, het resultaat is een emotionele achtbaan die aankomt als een mokerslag.

De soundtrack is -zoals bijna altijd bij Aranofsky- van Clint Mansell en uitgevoerd door het Kronos Quartet. De uptempo dansnummers van de bestaande liedjes komen voor rekening van o.a. Josh Wink en A Guy Called Gerald.

van common

D.I.Y is het credo van muzikant Van Common: schrijven, zingen, alle instrumenten en alles zelf opnemen. Het resultaat is een mix van dream-pop, shoegaze en glo-fi. Met aanstekelijke melodieën achtervolgen zijn liedjes je als een spook om je geest volledig over te nemen.