Bekijk trailer

faces_dir._john_cassavetes_1968_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van Scorsese kiest

Faces

Eerste film van Cassavetes met echtgenote Gena Rowlands in een hoofdrol, is een portret van de Amerikaanse middle class, een nauwkeurige studie van het uiteenvallen van een huwelijk en de spirituele leegte van de ‘American way of life’. 

Cassavetes filmde met geleend materiaal en werkte twee jaar lang in de garage aan de montage; de opnamen vonden meestal in de avond plaats, omdat de (onbetaalde) acteurs en crewleden overdag naar hun werk moesten. 

Van het negatief maakte Cassavetes een ruwe montage van 220 minuten, die terug werd gebracht tot een lengte van 130 minuten. Het eindresultaat – een emotioneel rauwe, enerverende analyse van de strijd tussen de seksen waarin mannen en vrouwen elkaar op de huid zitten, haten en liefhebben, samen lachen, huilen en elkaar door de psychologische wringer halen – was een succes.

onverbloemd portret

Cassavetes’ no budget cinema verité-film bracht meer dan 8 miljoen dollar op en geldt nog steeds als een van de meest onverbloemde portretten van de huwelijkse staat: Richard Forst (John Marley) en Jeanie Rapp (Gena Rowlands) zijn al lang op elkaar uitgekeken, maar weten zich niet van elkaar los te rukken, met alle ontwrichtende gevolgen van dien. Marley won de prijs voor beste acteur van het Filmfestival van Ventië, Gena Rowlands speelt haar eerste rol in een film van echtgenoot Cassavetes.  

Scorsese over de films van Cassavetes: ‘Relationships were all he was interested in: the laughter and the games, the tears and the guilt, the whole roller coaster of love.’ 

Restauratie door UCLA Film & Television Archive, financiering door The Film Foundation en The Hollywood Foreign Press Association.

Vertoning 35mm-kopie (EYE-collectie).