Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Fail-Safe
  • Fail-Safe
  • Fail-Safe
Bekijk trailer

fail-safe_1964_-_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Fail-Safe

Nagelbijtend spannend drama waarin een technische storing bij het Pentagon ervoor zorgt dat er foute orders worden gestuurd naar een aantal B-58 bommenwerpers boven Moskou. Meesterverteller Sidney Lumet waarschuwt tegen de technologie die zijn eigen, desastreuze gang kan gaan.

De Koude Oorlog was de inspiratiebron voor talloze films over het kat-en-muisspel tussen Amerika en Rusland, maar geen enkele film pakte zo huiveringwekkend uit als Fail-Safe. Sidney Lumet vertelt het verhaal van een eskader Amerikaanse bommenwerpers op een routineverkenningsvlucht, die vanwege een computerstoring een niet te herroepen bevel krijgt om hun nucleaire lading op Moskou te werpen.

ergste nachtmerrie

Zelfs een directe opdracht aan de piloot van de president zelf, en lucht- en grondaanvallen door Amerikaanse en Sovjet-troepen, slagen er niet in om de vliegtuigen te stoppen - met het ergste nachtmerriescenario als uitkomst. Lumet bouwt de crisissfeer langzaam op, waarbij hij de psychologische schroeven flink aandraait. Larry Hagman (Dallas) speelt de tolk van president Henry Fonda die nerveus compromissen sluit op de hotline, terwijl iedereen baadt in het zweet.

overschaduwd

Meesterverteller Lumet (Serpico, 12 Angry Men, Dog Day Afternoon) geeft met zijn duistere film een waarschuwing af om betere procedures te ontwikkelen die dit soort op hol geslagen technologie kunnen voorkomen. Ondanks de beste bedoelingen zijn politici, soldaten en academische experts net zo hulpeloos als iedereen als hun 'fool proof' wapensystemen ernstig beginnen te haperen.

Het realistische Fail-Safe is altijd overschaduwd geweest door de vlak daarvoor uitgebrachte satire Dr. Strangelove van Stanley Kubrick - ten onrechte, zo blijkt dankzij de heruitbreng van deze vergeten klassieker.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z