• Fanny & Alexander
  • Fanny & Alexander
  • Fanny & Alexander
  • Fanny & Alexander
  • Fanny & Alexander
  • Fanny & Alexander
Bekijk trailer

fanny_alexander_-_nederlandse_trailer_digitale_restauratie

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Fanny & Alexander

Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren. De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke. Haar kinderen Fanny en Alexander komen in opstand: Vergerus bant alle vreugde uit het leven van de kinderen en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie.

In zijn laatste bioscoopfilm blikt Ingmar Bergman terug op zijn ‘idyllische en panische’ jeugdjaren: de door de ogen van het tienjarige jongetje vertelde familiekroniek is een verkapt zelfportret – de fantasievolle Alexander is de kleine Ingmar zelf.

achter de façade 

Ingmar Bergman (1918-2007) zou dit jaar 100 zijn geworden. Hij geldt met Michelangelo Antonioni en Federico Fellini als een van de vertegenwoordigers van de ‘auteurscinema’. Bergman heeft een fascinatie voor beklemmende existentiële vragen (hoe te leven zonder religie? hoe te leven als man en vrouw?). Ook nam hij graag een kijkje achter de façade van de Scandinavische welvaart. In Scènes uit een huwelijk (1973) bijvoorbeeld heeft vrijwel iedereen een Volvo en een zomerhuis, maar blijken menselijke relaties zonder uitzondering problematisch en ontwrichtend neurotisch.

oude liefde

Na Fanny en Alexander (1982-2007), een tragikomische terugblik op zijn kindertijd, kondigde Bergman aan dat hij niet langer bioscoopfilms wilde maken. ‘Het echte menselijke drama speelt zich iedere dag op de televisie af en wie als kunstenaar de mensen wil bereiken kan maar beter meteen voor de televisie gaan werken.'

Naast zijn tv-werkzaamheden wierp Bergman zich vol overgave op zijn oude liefde, het theater. Tot 1995 is hij regisseur van het Koninklijk Theater van Stockholm. Ondertussen publiceert hij de autobiografie ‘De magische lantaarn’ (1987) en schrijft hij het scenario van Liv Ullmanns film Ontrouw (2000).

Deze film wordt vertoond met 15 minuten pauze

landelijke vertoningen