Filmcollege Japan: Banshun

Yasujirô Ozu (1903- 1963) werd pas na zijn dood ontdekt door de buitenwereld als een van de belangrijkste filmregisseurs ooit. Hoe leidt een unieke radicale stijl die de mogelijkheden van het medium film veelal afwijst tot vloeiende commerciële films? En hoe ontwikkelen onbegrijpelijk geachte observaties van het Japanse familieleven zich tot een drager van een universele boodschap?

Sober familiedrama over een alleenstaande vader en zijn inwonende dochter is een onsentimentele tragikomedie over afscheid, opoffering en weemoed. Ozu-kenner Donald Richie noemde Banshun ‘een van de meest perfecte en complete karakterstudies ooit in de Japanse cinema gemaakt’. De onlangs gerestaureerde  film is nu te zien in het Japan-programma in EYE dat tot en met december duurt.

De liefdevolle Noriko woont samen met haar zachtaardige vader, een hoogleraar, en haar tante die oppert dat de jonge vrouw maar eens moet gaan trouwen. De vader denkt dat hij het goede doet door zich van zijn dochter los te maken en een nieuwe, jongere vrouw te nemen. Maar Noriko wil het liefste vasthouden aan haar vertrouwde leventje. 

Yasujiro Ozu (1903-1963) wordt wel ‘de meest Japanse van alle Japanse filmers’ genoemd, niet in het laatst vanwege zijn ingehouden, esthetisch uitgewogen filmstijl. Zijn films handelen meestal over de levens van de Japanse middenklasse en traditionele Japanse familiewaarden die onder druk komen te staan. In Banshun introduceerde hij zijn kenmerkende stijl, waarbij de camera het lage standpunt inneemt van een persoon die op een tatami-mat zit. De camera beweegt daarbij nauwelijks.
 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.