Filmcollege Japan: Every-Night Dreams

Dit college behandelt het begin van de cinema in Japan tot ca. 1930 en staat uitgebreid stil bij de experimenten om een eigen filmtaal te ontwikkelen, waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor de zgn. ‘explicateurs’ (benshi). De live muziek bij de film wordt verzorgd door Albert Veenendaal (prepared piano) en Roosmarijn Tuenter (altviool en stem).

In dit beeldschone melodrama, dat zich afspeelt in het havengebied van Tokio, werkt een alleenstaande moeder onvermoeibaar als gastvrouw in een Ginzabar om haar jonge zoon een beter leven te kunnen geven. Totdat haar verloren gewaande man opduikt. De film is te zien in het Japan-programma in EYE – een terugblik op 90 jaar Japanse cinema – dat tot en met december duurt. Regisseur Mikio Naruse had op dezelfde grote hoogte als Ozu kunnen staan als zijn werk meer aandacht had gekregen in het buitenland. Dat valt nu in te halen met deze elegant gestileerde stille film, die een staalkaart vormt van de terugkerende thema’s van de filmmaker: pragmatische, vastberaden vrouwen die zich desondanks vastklampen aan hun slechte relaties, zwakke mannen die afhankelijkheid zijn van de vrouwen die ze onderdrukken, en personages die er vruchteloos naar streven om hun levenssituatie te verbeteren. 

Naruse maakt vooruitstrevend gebruik van stilistisch innovatief camerawerk, met cross-cutting en een elliptische montage. De compacte precisie van de shots verhoogt de emotionele spanning van deze film, die doordrenkt is met een sfeer van beknelling en existentiële stasis. Zo weet Naruse met zijn klassieker het gevoel van desoriëntatie en economische instabiliteit van de personages te verbeelden.
 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie