Filmcollege Japan: No Regrets for Our Youth

De Tweede Wereldoorlog was de eerste echte filmoorlog. Zowel in de VS als in Japan werd de filmindustrie volledig gemobiliseerd, maar in Japan bleef film ook tijdens de bezettingsperiode een instrument voor propagandadoeleinden.

Akira Kurosawa, eindelijk bevrijd van oorlog en censuur, regisseerde hiermee zijn eerste naoorlogse film, een krachtige karakterstudie van een vrijgevochten vrouw in de jaren voor en tijdens de oorlog. De film is te zien in het Japan-programma in EYE – een terugblik op 90 jaar Japanse cinema –  dat tot en met december duurt. No Regrets for Our Youth is losjes gebaseerd op twee ware gebeurtenissen uit de jaren 30: een professor aan de universiteit werd gebrandmerkt een communist en ontslagen omdat hij tegen het militaristische regering gekant was; en een van zijn leerlingen werd later beschuldigd van spionage en geëxecuteerd.

De focus van de film ligt meer op de ontwikkeling van de dochter van de professor – No Regrets for Our Youth is de enige Kurosawa-film met een vrouwelijke hoofdrolspeelster. Deze Yukie is in het begin een romantisch, bevoorrecht meisje, maar in de loop van een tiental jaren verandert ze door het leven, de oorlog en de liefde in een sterke vrouw die vastbesloten is om haar leven te leiden volgens haar eigen principes.

De nerveuze, expressionistische visuele stijl in het eerste deel van de film loopt al vooruit op de latere Franse Nouvelle Vague. Setsuko Hara, die Yukie speelt, zet een prachtig gedetailleerde en delicate rol neer, de personificatie van de toekomst van Japan, dat gebaat is bij meer respect voor het ‘zelf’ en het individu. Hara werd later bekend door haar werk met regisseur Yasujiro Ozu. Kurosawa: Dit was de eerste film waarin ik iets te zeggen had, en waarin ik mijn gevoelens heb gelegd.
 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.