Filmcollege Japan: Sisters of the Gion

Film werd bij uitstek het medium van moderniteit. Dit college staat stil bij Japanse versies van moderniteit, de rol van vrouwen daarin, en de opwinding en de spanningen die modern-zijn opleverde.

Tradities en moderne waarden botsen op elkaar in Kenji Mizoguchi’s Sisters of the Gion, een gestileerd portret van het leven in de geishawijk van Kyoto aan de vooravond van WOI. Sisters of the Gion werd met Osaka Elegy (1936) onthaald als een ware sensatie; de film is te zien in het Japan-programma – een terugblik op 90 jaar Japanse cinema – in EYE dat tot en met december duurt.

Mizoguchi schetst een portret van twee zussen die zich door het leven slaan als geisha’s in de Gion-wijk van Kyoto ten tijde van de Taisho-periode (1912-1926). Het resultaat is een onsentimenteel portret van wat we tegenwoordig de seksindustrie zouden noemen, in een Japan op de grens van de oude en nieuwe  tijd.

Umeikichi en haar jongere zuster O-Mocha slijten hun dagen in de benauwde straatjes van Gion, waar ze hun klanten ontvangen. Waar Umeichi nog kansen ziet voor de liefde – ze koestert gevoelens in die richting voor haar beschermer, een oude zakenman –, stript O-Mocha alle illusies rond de geheimzinnige geisha; hoe gestileerd en fijnzinnig haar optreden ook is, ze blijft in de eerste plaatst koopwaar. 

Kenji Mizoguchi (1898-1956) debuteerde in 1922 als regisseur met Ai ni yomigaeru (The Resurrection of Love). Hij geldt met Yasujirō Ozu als een van de belangrijkste Japanse regisseurs; in het  Westen werd hij vooral bekend met The Life of Oharu (1952), winnaar van de Gouden Leeuw op het festival van Venetië.
 

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.