• Flat Earth Society
  • Flat Earth Society
Onderdeel van Cinema Concert

Flat Earth Society Plays: die Austernprinzessin

Satire over een puissant rijke oestermagnaat vertelt het bitterzoete verhaal van de grenzeloze rijkdom van de Amerikaanse bourgeoisie in de jaren twintig. Deze stille-filmklassieker wordt live muzikaal begeleid door de Belgische bigband Flat Earth Society, met composities van Peter Vermeersch.

Die Austern­prinzessin (‘De oesterprinses’) draait om oestermagnaat Quaker, die zo rijk is dat hij zelfs een butler in dienst heeft om zijn sigaar vast te houden terwijl hij rookt. Het enige waar koning Quaker nog door geïmponeerd kan worden, is de huwelijkskandidaat voor zijn dochter. Met minder dan een echte prins neemt hij geen genoegen.

perfecte uniformen

In het overdadige huis van de Oesterkoning is alles tot in de puntjes georganiseerd. Ontelbare secretaresses zitten er in perfecte uniformen op een lijn zoals militaire troepen in een parade. Lange rijen van bedienden bewegen door de ruimtes als in een processie. De hele film is door regisseur Ernst Lubitsch gedirigeerd in een choreografisch bewegingspatroon.

snobistisch

Die Austern­prinzessin markeert een ommekeer in het komediewerk van Lubitsch. Hij liet de slapstick achter zich en richtte zich op een verfijnde vorm van satire. Het doel­wit van zijn humor is hier de Amerikaanse bourgeoisie. Hij vertelt met wrange humor het verhaal van de grenzeloze rijkdom van de Amerikaanse bourgeoisie in de jaren twintig en de snobistische houding van de verarmde Europese aristocratie.

Onlangs werden enkele van Lubitsch’ films uit zijn Berlijnse periode van rond 1915 gerestaureerd, waaronder Carmen (Gypsy Blood) en Die Austern­prinzessin uit 1919.

Met live muzikale begeleiding door de veertienmans bigband Flat Earth Society, o.l.v. Peter Vermeersch, producer van onder andere de eerste cd van dEUS.

voor 17 mrt 2019 16:00

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*
vrij & za: 10.00 - 23.00*
*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00

meer informatie

online prijzen

film online
(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

kind t/m 11 jaar

€7,50

Cineville, NFC, KNF (verkrijgbaar aan balie)

gratis (mogelijk toeslag)

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie

€8,50

Eye society

€7,50

museumkaart / I Amsterdam / BGL VIP (verkrijgbaar aan de balie)

gratis

kinderen t/m 11 jaar 

gratis

jongeren 12 t/m 18 jaar / CJP / Cineville

€5,- 

combiticket expositie & film (verkrijgbaar aan de balie)

€17,-

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.

meer informatie