• Forbidden Planet
  • Forbidden Planet
  • Forbidden Planet
  • Forbidden Planet
Bekijk trailer

forbidden_planet_trailer_1956

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Onderdeel van The Man Machine

Forbidden Planet

In de jaren vijftig was het jaartal 2200 A.D. ver weg – ver genoeg in ieder geval om futuristische fantasieën over ruimtevaart, mensvriendelijke robots en zéér mensonvriendelijke monsters op los te laten. Forbidden Planet geldt als pareltje in het sf-genre, vanwege de aandacht voor decors, kostuums en props en het optreden van Robby the Robot, de rechterhand van de grote ruimtegeleerde Dr. Morbius.

Ze hadden het nog zo gezegd: kom niet naar ons toe. Maar niets kan commandant John Adams (Leslie Nielsen!) en zijn crew ervan weerhouden uit te zoeken wat er toch gebeurd is met de bemanning van het ruimteschip dat twintig jaar eerder – we schrijven het jaar 2180 -  vertrok naar de ‘verboden planeet’ Altair-4.

roze zand

Dr. Morbius en zijn dochter Altaira blijken de enige overlevenden van de missie van toen, de rest van de crew is in handen gevallen van een onzichtbaar monster dat zijn zuurstofloos territorium – een met roze zand bedekte planeet, met twee manen en een groene horizon – hardhandig verdedigt.

Had Adams maar naar Morbius geluisterd… Nu dreigt ook hij ten prooi te vallen aan  duistere buitenaardse krachten. Zelfs de ingenieuze Robby the Robot, mensenvriend par excellence die 88 talen spreekt en multi-inzetbaar is, kan de commandant niet beschermen; welk geheim bewaakt Dr. Morbius?

baanbrekend

Forbidden Planet gold destijds als technologisch baanbrekend; Robby the Robot was de blikvanger en was ook nog te zien in afleveringen van de tv-serie Mork and Mindy (1978-1982) en de avonturenfilm The Invisible Boy (1957).