• Alice
  • Insect
  • Alice
  • Insect
  • Insect
  • Insect

From Alice to Insect - a short survey of Jan Svankmajer’s feature films and specials

Vooruitblik op de programmering rond de Švankmajer-tentoonstelling door gastprogrammeurLudmila Cvikova, met fragmenten uit het werk van Švankmajer.

Biefstukken, kiezelstenen, ijzeren sloten: bij meesteranimator Jan Švankmajer kan alles tot leven komen. De Tsjechische surrealist maakt films vol waanzin, lust en zwarte humor. Eye presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn films en sculpturen in Nederland.

In de filmzalen van Eye zijn alle zeven speelfilms van Švankmajer te zien, samen met talks en events. Gastprogrammeur Ludmila Cvikova geeft daar vanavond een voorproefje van. Ze geeft een uitgebreide inleiding op de programmering, zoals de specials over surrealisme, dromen en obsessies in de kunst van Švankmajer en gesprekken met makers die inspiratie halen uit oeuvre van Švankmajer.

ontketende fantasie

Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding slokt je op in zijn universum waarin de fantasie ontketend is.“Het enige passende antwoord op de wreedheden in het leven, is ermee spotten door je verbeelding te gebruiken”, aldus Švankmajer.

Hij moedigt ons met zijn werk impliciet aan om in verzet te komen tegen machtsmisbruik. Want de vrijheid van meningsuiting kan – ook nu nog – zomaar om zeep worden geholpen. In zijn animatiefilms heeft hij daar verbluffende beelden voor gevonden: een schrijfmachine verandert in marteltuig, een tong pleegt zelfmoord.

veelvraat

Met vlijmscherp mes fileert Švankmajer onze samenleving, in zijn ogen een veelvraat die alles verslindt wat onaangepast en eigenzinnig is om het te veranderen in iets ’nuttigs’ voor de maatschappij. Zijn films, vol erotiek, geweld, driften en droombeelden, hebben het animatiegenre vernieuwd.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is maandag 17 juni 2019, dinsdag 29 oktober 2019, donderdag 2 april 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement.

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

10-rittenkaart (alleen aan de kassa)

€95,-

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling William Kentridge

Standaard

€14,-

Reductie tentoonstelling ****  

€12,50

Student€11,50

Eye Society leden

€11,-

Museumkaart / BGL VIP-kaart / I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

€3,-*****

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€8,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€22,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie