Gabriel Lester and Patricia Pisters respond to Michelangelo Antonioni

Amsterdam Art Weekend en EYE presenteren een speciale avond waarin kunstenaar Gabriel Lester en Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschap, reageren op de tentoonstelling ‘Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno’.

De avond begint met een introductie van Patricia Pisters (Universiteit van Amsterdam) op het oeuvre van Antonioni.

Gabriel Lester (Amsterdam, 1972) maakt kunstwerken en installaties die vaak cinematografisch worden genoemd, zonder noodzakelijkerwijs gebruik van film of video - ze zijn impliciet verhalend, expliciet visueel of soms allebei tegelijk.

Onder de titel 'Achterblijven met Antonioni' vertelt Lester over een specifieke kwaliteit van Antonioni's films.

'Er gebeurt iets heel speciaals als we in een scène achterblijven en toeschouwer worden van personages en locaties die op hun beurt toeschouwer zijn van zichzelf. Dit heet lingering shot: de camera blijft op het onderwerp gericht en gaat door met opnemen nadat de actie heeft plaatsgevonden en de dialoog is uitgesproken. Terwijl we achterblijven zien we hoe wat zojuist heeft plaatsgevonden wordt verteerd, in gedachten wordt genomen en opgaat in de omgeving. Dit ‘blijven hangen’ is een van de meest inspirerende en indrukwekkende eigenschappen van Antonioni’s films.'

De voertaal is Engels. Speciale aanbieding: wie een kaartje koopt voor de bijeenkomst met Pisters en Lester krijgt op deze  avond - na afloop - gratis toegang tot de expositie.

De avond in EYE vindt plaats tijdens Amsterdam Art Weekend, dat van 26 t/m 29 november het hart vormt van de hedendaagse kunst. Het programma van meer dan negentig activiteiten op locatie bij vijftig deelnemers biedt de unieke mogelijkheid de Amsterdamse kunstwereld te verkennen en de nieuwste ontwikkelingen te volgen in de hedendaagse kunst.