Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
  • Francis Alÿs - Children's Game 11-2 (300dpi)
  • Francis Alÿs - Children's Game 10-2 (300dpi)
  • Francis Alÿs - Children's Game 14-4 (300dpi)
Onderdeel van Francis Alÿs, Eye on Art

Games of Childhood

Visueel antropoloog Rob Boonzajer Flaes bespreekt Francis Alÿs’ Children’s Games vanuit antropologisch perspectief. Hij verkent van de sociale positie van kinderen in onze maatschappij en laat zin hoe dit door de jaren heen is verbeeld.

Francis Alÿs heeft een serie video’s gemaakt over kinderspelletjes die over de hele wereld worden gespeeld, van Mexico tot Kathmandu, van Knokke tot Amman. In Reel-Unreel (2011) tikken bijvoorbeeld Afghaanse kinderen met hun hand twee filmspoelen door het landschap: de voorste spoel ontrolt een film, de tweede rolt de film weer op.

krekels

Op dit moment is nummer 18 het laatste werk, met kinderen die bikkelen in Nepal (Children’s Games 18 / Knucklebones, Kathmandu, Nepal, maart 2017). In andere films wordt een flesje gebruikt als voetbal in een steil oplopende straat in Mexico-Stad, wordt bepaald niet zachtzinnig met krekels gespeeld in Venezuela, wordt er gevliegerd in Afghanistan en met platte stenen geketst op de zee, nabij Tanger in Marokko. Alÿs legt alles met zijn humane en licht verwonderde blik vast.

Rob Boonzajer Flaes gaat dieper in op de serie Children's Games van Francis Alÿs, in 2018 winnaar van de Eye Art & Film Prize. Boonzajer Flaes is antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam en adviseur op het terrein van cultuur, culturele diversiteit en antropologie.

tentoonstelling

Games of Childhood is onderdeel van de programmering rondom de tentoonstelling Francis Alÿs - Children's Games. In dat kader wordt later op deze avond ook de documentaire The New Boys (2003) van de gerenommeerde etnografische filmmaker David MacDougall vertoond, over kindertijd en adolescentie op de elitaire Doon School in Noord-India (kaartjes hiervoor moeten los worden gekocht).

gastspreker Rob Boonzajer Flaes:

Eerst komt de bewondering. Een korte film over spelende kinderen. De filmmaker is slechts een van hen, met een camera. Dit is het soort werk dat de etnografische beroepsgroep lang geleden had moeten leveren. We waren er, we beschreven en analyseerden nagenoeg alles - maar we hebben nooit aandacht gehad voor de kinderen in al hun speelsheid en pracht. Er was een grote kunstenaar als Alÿs voor nodig om dat verzuim recht te zetten.

Maar na zeventien van deze films begint een zeurende twijfel op te komen. OK, kinderen spelen, over de hele wereld. En dan? Het ziet er prachtig uit - kinderen zijn lief. En dan? De Kleine Zeemeermin, Assepoester en Sheherazade in Disney-films zijn ook beminnelijk en uiteindelijk vinden ze allemaal hun prins. Maar zijn hun verhalen een getrouwe beschrijving van het huwelijk, overal ter wereld? Ik vind het niet leuk om roet in het eten te gooien, maar als antropoloog is het mijn plicht om deze vragen te stellen.

Ik benader daarom het werk dat Alÿs heeft gemaakt als antropoloog, op basis van een methode die is bedacht door Alison Jablonko: digressive search. Het is eenvoudig, maar effectief. Wanneer er iets gebeurt dat de aandacht trekt, iets dat actueel is - kijk goed rond en zoek degenen die niet meedoen. Die buiten spel staan. Houd het ongeziene, het ongehoorde, het onopgemerkte scherp in de gaten. Dit zal je helpen om het echt te begrijpen.

Ga hierin met me mee en misschien wacht je wel een grote verrassing. Over de schoonheid van gearrangeerde huwelijken, een kosten-batenanalyse van kinderen en hoe wij in de westerse wereld onze kinderen aan het verpesten.

algemene informatie

openingstijden

kassa:
zo t/m do: 10.00 - 22.00 *
vrij & za: 10.00 - 23.00 *
* afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00 **
** zie tentoonstellingsdata

meer informatie

n.b. Eye is woensdag 12 februari 2020 de hele dag gesloten wegens een besloten evenement. 

ticketprijzen

(let op! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

standaardtarief film

Standaard

€11,-

Reductie film *

€9,50

Eye Society leden

€8,-

Kind (t/m 11 jaar) **

€7,50

Cineville / NFC / KNF ***

gratis***

Combiticket film & tentoonstelling (alleen aan de kassa)

€22,-

toeslagen voor film
Bij voorstellingen van langer dan 150 minuten geldt een toeslag van € 2,50. Bij voorstellingen van 210 minuten of langer betaalt u € 5,- toeslag. Ook voor voorstellingen met live-muziek, lezing, 3D-vertoningen en 70mm kunnen toeslagen gelden. Deze toeslag geldt ook voor Cineville-pashouders.

tentoonstelling *****

Standaard

€11,-

Reductie tentoonstelling ****  

€9,50

Student€8,50

Eye Society leden

€8,-

Museumkaart /  I Amsterdam
(alleen aan de kassa) 

gratis*****

BGL VIP-kaart
(alleen aan de kassa) 

gratis

0 t/m 18 jaar **

gratis

Cineville / CJP

€5,50

Combiticket tentoonstelling & film
(alleen aan de kassa)

€19,-

* Voor filmvoorstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, CJP-kaart, EYCA, Cultuurkaart, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord, BGL VIP-pas, I Amsterdam-pas. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun NBF-pas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden.
** Kinderen onder de 12 jaar moeten binnen Eye altijd worden begeleid door een volwassene (18 jaar of ouder).
*** Cineville is geldig voor de meeste reguliere filmvoorstellingen, soms met toeslag. 
**** Voor tentoonstellingen geldt de reductieprijs op vertoon van Studentenpas, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord.
***** Voor de zomertentoonstelling kan een toeslag gelden.

bereikbaarheid

Eye ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is Eye goed bereikbaar.

meer informatie

support eye

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Lees hier meer.

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z