• Ghost Tropic, Bas Devos
  • Ghost Tropic, Bas Devos
  • Ghost Tropic, Bas Devos
  • Ghost Tropic, Bas Devos
  • Ghost Tropic, Bas Devos


Earcatch
audiodescriptie
Bij deze film is audiodescriptie beschikbaar via Earcatch.

Ghost Tropic

De nachtelijke, verlaten straten van Brussel zijn niet alleen een schuilplaats voor thuislozen maar ook een wonderlijke ontmoetingsplaats. Spil is Khadija, een schoonmaakster die onvrijwillig een nachtelijke odyssee begint nadat ze in slaap is gevallen in de trein naar huis.

Net als in het beroemde verhaal Night Walks van Charles Dickens brengt Khadija's tocht ook allerlei sympathieke ontmoetingen met zich mee - de film ademt een bijna utopische saamhorigheid. Het is alsof alle mensen van de nacht, al die verdwaalde honden die de verlaten straten bewonen, zich aan elkaar vasthouden.

donker en vreemd

Toch wordt Khadija ook geconfronteerd met diepe droefenis en de eenzaamheid in een vreemd land. De 16mm-camera van Bas Devos zweeft over het asfalt als een verdwaalde reiziger. Zo laat Devos ons voelen hoe zijn hoofdpersonen de wereld ervaren: afstandelijk en surrealistisch, donker en vreemd, met af en toe een glimp van schoonheid.

dromenland

Amper een paar maanden nadat Bas Devos met zijn ingetogen en benauwende stadsportret Hellhole, ook te zien in Eye, de nasleep van de traumatische 22 maart-aanslagen in Brussel in beeld bracht, dook hij opnieuw in nachtelijk Brussel met zijn meer hoopvolle roadmovie Ghost Tropic (première in Cannes)in slechts vijftien dagen gedraaid met een kleine filmcrew en een nog kleiner budget. De prachtige, tot de verbeelding sprekende shots veranderen Brussel in een dromenland, waarbij zelfs in de donkerste hoekjes mooie beelden zijn gevonden.