• God Exists, Her Name is Petrunya
  • God Exists, Her Name is Petrunya
  • God Exists, Her Name is Petrunya
  • God Exists, Her Name is Petrunya
Bekijk trailer

god_exists_her_name_is_petrunya_-_nederlands_ondertitelde_trailer

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

God Exists, Her Name is Petrunya

In deze satire duikt een Macedonische vrouw naar een ​​kruisbeeld dat door een priester in de rivier is gegooid - een ritueel dat alleen bestemd is voor mannen. In de chaos die ontstaat trotseert ze de ruziënde mannen. Dit bijtende sociaal commentaar daagt op hilarische wijze het patriarchaat uit, en won de Lux-prijs van het Europees Parlement:  Beste Europese film van 2019.

De 32-jarige Petrunya (nieuwkomer Zorica Nusheva) is werkloos en woont nog bij haar dominante ouders. Na een mislukt sollicitatiegesprek waarbij een slonzige manager seksuele avances maakt, wordt ze plotseling omringd door een groep halfnaakte mannen. De plaatselijke priester gooit elk jaar in januari een houten kruis in de rivier en honderden mannen duiken er achteraan.

hel breekt los

Geluk en welvaart zijn gegarandeerd voor de man die het kruis te pakken krijgt. Dit Macedonische religieuze ritueel is alleen bestemd voor mannen. 

Deze keer duikt Petrunya in een opwelling het water in en slaagt erin het kruis te bemachtigen. Haar concurrenten zijn woedend – hoe durft een vrouw deel te nemen aan hun ritueel? De hel breekt los, maar Petrunya houdt zich staande. Ze won haar kruis en zal het niet opgeven.

waargebeurd

Teona Strugar Mitevska liet zich inspireren door een vergelijkbaar en waargebeurd incident waar ze zich vreselijk kwaad om maakte. Haar bijtende sociaal commentaar neemt vaak hilarische vormen aan, met een glansrol voor de vrouw die de door mannen gedomineerde kerk uitdaagt en zich niet laat onderwerpen. 

voorfilm uit de collectie

Lea op rolschaatsen (Regisseur onbekend, IT 1911, 5’)
Komische korte film, over Lea die er alles aan doet om te kunnen rolschaatsen, maar er heel slecht in blijkt te zijn. De soundtrack is van Martin de Ruiter. Uit de collectie stille films van Eye.

...een genot...Inspirerend...indrukwekkend... (**** Trouw)

... Messcherpe satire... (**** VPRO/Cinema.nl) 

**** (Dana Linssen, NRC Handelsblad)

ondertiteling bij deze film

10/8 21.30 Engels ondertiteld, de andere vertoningen zijn met Nederlandse ondertitels.

voor 08 aug 2020 18:45

Bekijk deze film thuis op Picl, Eye's online filmzaal, of bekijk ons volledige online aanbod.