I.v.m. aangescherpte maatregelen vragen we je online je ticket voor de film en de tentoonstelling te bestellen.

  • Wild Relatives
  • Wild Relatives
  • Wild Relatives

Green Revolutions: Jumana Manna

Wat is het verband tussen landbouwhervormingen, biodiversiteit en politieke onrust in Libanon en Syrië? In haar poëtische documentaire Wild Relatives (2018) neemt Jumana Manna ons mee van een zadenbank in Aleppo naar de Libanese Bekavallei en de Wereldzadenbank op Spitsbergen. De avond begint met haar nieuwe korte film Journeys to the Ends of Shu’fat (2020) en een inleiding door Christian Henderson.

Journeys to the Ends of Shu’fat (Jumana Manna, 2020)

Beeldend kunstenaar Jumana Manna (1987) was in het voorjaar van 2019 in residentie bij Dar Jacir in Bethlehem, waar ze werkte aan haar nieuwe film over het vinden van wilde planten. In deze video deelt ze haar leven in quarantaine in Shu’fat, Oost-Jeruzalem, toen haar filmopnames werden stopgezet vanwege de coronalockdown.

Wild Relatives (Jumana Manna, 2018)

Diep in de aarde onder de Arctische permafrost worden zaden van over de hele wereld opgeslagen in de Global Seed Vault op  Spitsbergen, als ​​back-up bij een eventuele ramp. Wild Relatives begint met een gebeurtenis die wereldwijd media-aandacht kreeg: in 2012, toen de oorlog in Syrië  begon, werd een internationaal landbouwonderzoekscentrum gedwongen te verhuizen van Aleppo naar Libanon. Het planten van hun zaadcollectie uit de back-ups van Spitsbergen bleek een moeizaam proces.

De documentaire volgt het pad van deze transactie van zaden tussen het Arctische eiland en Libanon en verbindt zo het grootschalige internationale initiatief met de lokale implementatie ervan in de Bekaa-vallei van Libanon, voornamelijk uitgevoerd door jonge migrantenvrouwen. Voorstelling bij Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Eleven Artists from the Middle East van gastcurator Nat Muller.

inleiding

Inleiding door Christian Henderson, Lecturer International Relations/Modern Middle East Studies aan de Universiteit Leiden. Hij was eerder journalist in Libanon en werkte voor Al Jazeera in Qatar.  

Zie ook de voorstelling om 21.15: Green Revolutions: Omar Amiralay

voor 10 nov 2020 19:15
inleiding door Christian Henderson (voertaal: Engels)