• Her
  • Her
  • Her
  • Her
Bekijk trailer

her_trailer

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Onderdeel van The Man Machine

Her

Hoe vervreemdend digitale liefde kan uitpakken, toont Spike Jonze in Her, het verhaal van de net gescheiden schrijver Theodore, die de pijn van het zijn probeert uit te vlakken met een nieuwe vrouw. Ze heet Samantha en woont in zijn computer als empathisch besturingssysteem. Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson geven de nabije toekomst gestalte, het camerawerk is van de Nederlander Hoyte van Hoytema.

Overdag werkt Thomas als tekstschrijver - via de dictafoon - voor de site beautifullyhandwrittenletters.com. ’s Avonds doolt hij rond in z’n huis en probeert hij de scheiding van z’n ex te verwerken. Als hij z’n nieuwe computer installeert, maakt Thomas kennis met ‘Samantha’: een revolutionair besturingssysteem dat zichzelf vormt naar de behoeften en persoonlijkheid van de gebruiker.

verdwaalde romanticus

Samantha heeft een hees-verleidelijke stem, is grappig, slim, sexy én organiseert het leven van de wat verdwaalde romanticus Thomas. Dat hij verliefd wordt op de vrouw-zonder-lichaam is een kwestie van dagen. Al gauw betreedt de Stem Samantha de slaapkamer, met geweldige seks tot gevolg. Wat wil Thomas nog meer?

wezensvragen

Spike Jonzes kijk op de technologie en de manier waarop mensen en hightech vervlochten raken in het smogvrije Los Angeles van de nabije toekomst is dubbelzinnig. Al ‘helpt’ de software de mens, de wezensvragen over de liefde blijven dezelfde: is de Ander een egoïstische projectie van ons zelf of willen we hem/haar werkelijk leren kennen? En: hoe trouw is het digitale liefdesobject?

sandy seifert

Bij de voorstelling op 13 november houdt schrijfster Sandy Seifert een korte voordracht; de performance is in het Engels. Seifert zoekt in haar verhalen naar de verborgenste krochten van de ziel en stelt vragen rond lichaam, identiteit en zijn. De schrijfster trad onder meer op bij Dichters in de prinsentuin en Poetry & Coffee. Seifert is nog bezig met haar masterscriptie voor Genderstudies. 

Op 13 november kun je ook een combinatieticket kopen (gereduceerd tarfief) voor Her en Dialogues with Machines. Klik hier