Bekijk trailer

herwinnen_door_werken

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Herwinnen door werken

In het kader van 70 jaar Bevrijding vertoont EYE zeldzaam materiaal over de Tweede Wereldoorlog. Hoe werden oorlog, verzet en wederopbouw verbeeld in Nederlandse films in de vroege jaren na de bevrijding? Herwinnen door werken werd recent opgedolven in EYE-collectie en geeft een indrukwekkend realistisch beeld van Nederland in de zomer van 1945.

Herwinnen door werken – met als ondertitel  Hoe wij Nederland zagen – is een in kleur gefilmd portret van Nederland van Nederland net na de Tweede Wereldoorlog. Direct na de bevrijding van Deventer in april 1945 begonnen Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-van den Berg met het maken van filmopnamen van de verwoesting om hen heen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land.

Roosdorp en zijn vrouw reisden honderden kilometers op hun fiets om alles vast te leggen; ze maakten veel opnamen van opnamen van de streek rond Deventer, maar de film bevat ook beelden van Arnhem, Walcheren, de Wieringermeer en Scheveningen. De twee hadden ook oog voor het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer op gang kwam.

Herwinnen door werken is recent teruggevonden en geeft een indrukwekkend beeld van Nederland in de zomer van 1945. Met live commentaar van Dirk Staat, conservator public history in het  Nationaal Militair Museum.

Digitale kopie uit de EYE-collectie.