Onderdeel van Het werk van Kees Hin

Het archief van Kees Hin

EYE opent het nieuwe jaar met een eerbetoon aan de Amsterdamse cineast Kees Hin, die vijftig jaar geleden zijn eerste documentaire draaide. Het archief van Kees Hin brengt korte films bijeen die verloren werden gewaand of nooit werden voltooid. Hin praat over zijn filmverleden, bijgestaan door EYE-conservator Rommy Albers.

Vrije producties, nooit voltooide films, verdwenen films: wie vijftig jaar filmt heeft een archief en daarin bevinden zich tal van vergeten, onopgeruimde en verdwenen zaken. Kees Hin (1936) vertoont een aantal van zijn films die zelden zijn te zien, waarvan sommige zelfs als verloren werden beschouwd, maar die met behulp van restmateriaal konden worden gereconstrueerd. Een filmmaker interpreteert zijn eigen verleden.

Te zien:
Het vieze hondje (1968, 14’): letterlijke verfilming van een (oorspronkelijk) scenario van Jan Hanlo; De Wallers (1994, 4’): afscheid van het vermaarde echtpaar Ellen en Gerry Waller, filmcritici voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland; Hommage to Simon Field (2004, 9’): voor de Engelse oud-directeur van het International Film Festival Rotterdam; Cri-tick (1967-2015)   tien kunstschilders maken gezamenlijk een schilderij; Tekens (1967-2015) over tekens op de muren van Amsterdam, twintig jaar na de oorlog); Naar aanleiding van een dagboek (1977, 29’, korte film naar aanleiding van het dagboek dat de joodse student David Koker in 1943/44 schreef in Kamp Vught).

Presentatie door Kees Hin en Rommy Albers, senior curator Nederlandse film in EYE.