Onderdeel van Eye Film Player

Het gangstermeisje

Het moest zijn eigen Citizen Kane worden: Het gangstermeisje van Frans Weisz. Weisz wilde in zijn jeugdige overmoed een film de wereld in katapulteren ‘die alle andere films overbodig moest maken’. Het gangstermeisje werd een cultfilm, vol energie, met een koortsachtige verwachting voor de toekomst. Extra voorstelling vanwege grote belangstelling.

Illusie is een gangstermeisje, heet de succesvolle laatste roman van Wessel in dit frisse debuut van Weisz. Hij zit in een crisis en vlucht naar de Franse Rivièra om voor een bevriend regisseur een filmadaptatie van zijn boek te schrijven, op uitnodiging van de Romeinse studio's. Zo wàs het ook ongeveer: Remco Campert werd door Weisz en producent Vrijman benaderd, of hij Het gangstermeisje, een boek waaraan hij net begonnen was en dat over de Zuid-Franse ervaringen van de schrijver en Weisz ging, ook tot een scenario wilde bewerken.

Dit Droste-effect van fictie en werkelijkheid was goed voor een cultfilm zonder weerga. Op de Filmacademie is Het gangstermeisje nog steeds een van de meest uitgeleende films onder de studenten. De vorig jaar overleden Kitty Courbois speelt het intrigerende gangstermeisje.

Vertoning op 35mm (collectie Eye Filmmuseum)

 

Deze film huur je op de Eye Film Player