Onderdeel van Eye Film Player

Het is een schone dag geweest

Een van de bekendste Nederlandse documentaires van de jaren negentig was Jos de Putters verstilde portret van zijn ouders, (heren)boeren op het Zeeuwse platteland, een ode aan een verdwenen manier van leven. 

De Putter volgde een jaar lang het ritme van uitstervende tradities. Als zoon van zijn vader verliest hij zich niet in woorden, maar bekijkt hij lucht en land door seniors scherpe blik en maakt de familiegeschiedenis en de boerentrots tastbaar.

De 'kleine vertelling over een laatste oogstjaar' werd lovend ontvangen als portret van een boerenfamilie in het typisch Zeeuwse landschap en een eenvoudige, zelfbewuste manier van leven; het harde fysieke werk van de boer en zijn familie heeft plaatsgemaakt voor regels en wetten uit Brussel die schaalvergroting, mechanisatie en innovatie dicteren. De beelden van niet geoormerkte koeien in de sneeuw en het handmatig zaaien behoren intussen tot het verleden. 

Het is een schone dag geweest is opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film, naast documentaires als Fanfare (Bert Haanstra, 1958), Regen (1929) van Joris Ivens en Blind kind (Johan van der Keuken, 1964). De op 16mm opgenomen film is ondertussen digitaal geremasterd.

Deze film huur je op de Eye Film Player