• Reel Bad Arabs
  • Reel Bad Arabs
  • Reel Bad Arabs
  • Reel Bad Arabs

Hollywood and Landscapes of 'The Orient' (part 1)

Een lezing van kunstenaar en cultuurhistoricus Sary Zananiri, inclusief vele filmfragmenten, waarin hij toont hoe Hollywood het landschap van het Midden-Oosten door de jaren heen heeft afgebeeld. Gevolgd door de documentaire Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People (2006). De avond is samengesteld door Nat Muller, gastcurator van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. 

De filmgeschiedenis kent een ​​lange reeks van vernederende stereotypen van Arabieren - van bedoeïenenbandieten en onderdanige maagden tot sinistere sjeiks en gewapende 'terroristen'. De kritische documentaire Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People pleit voor een ander verhaal dat recht doen aan de Arabische geschiedenis en cultuur.

sinistere sjeiks

In veel films is 'de Arabier' een eendimensionale karikatuur, door filmmakers bij voorkeur opgevoerd als schurk of als hansworst, een comic relief voor de goedkope grap. Deze documentaire ontleedt een duister deel van de filmgeschiedenis dat vrijwel onbesproken is geweest vanaf de vroegste jaren van de stille film tot de grootste Hollywood-blockbusters van vandaag. 

Auteur Jack Shaheen bekeek meer dan duizend films en zag zo een ​​lange reeks van vernederende beelden van Arabieren - van bedoeïenenbandieten en onderdanige maagden tot sinistere sjeiks en gewapende 'terroristen', en biedt zo inzicht in de oorsprong van deze stereotiepe beelden.

bekrompen blik

Shaheen laat zien dat deze vooroordelen over de Arabieren en de Arabische cultuur inmiddels ingeburgerd zijn. En toont aan hoe die bekrompen blik allerlei effecten heeft gehad op het Amerikaanse binnen- en buitenlandse beleid. Voorstelling bij de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Eleven Artists from the Middle East van gastcurator Nat Muller.

Zie ook de voorstelling om 21.15u: Hollywood and Landscapes of 'The Orient' (part 2)

voor 13 okt 2020 19:15
lezing door Sary Zananiri (voertaal: Engels)