• Recollection
  • Recollection
  • Recollection
  • Recollection

Hollywood and Landscapes of 'The Orient' (part 2)

Jaffa vormde het decor voor vele Israëlische en Amerikaanse films uit de jaren zestig tot negentig. Kamal Aljafari verwijderde in Recollection de Israëlische acteurs uit het beeld om ruimte te geven aan de mensen die bij toeval op de achtergrond van deze opnames te zien waren; hij noemt dat 'filmische gerechtigheid'. 

De avond is samengesteld door Nat Muller, gastcurator van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. 

Producent Menachem Golan liet voor The Delta Force (1986) echte gebouwen in Jaffa exploderen. Filmmaker Kamal Aljafari herinnert zich dat hij aan de kant van de weg stond met een groep andere kinderen, hopend een glimp van Chuck Norris op te vangen. Jaren later, als Aljafari in een hotelkamer in Londen langs televisiekanalen zappt, herkent hij deze scène. Een schok ging door hem heen, niet door de actiescènes maar door het decor: het Jaffa uit zijn jeugd, een stad die sindsdien is verwoest, gerenoveerd, gegentrificeerd en onherkenbaar opnieuw is opgebouwd.

ruïnes

Aljafari's nieuwste film Recollection is volledig samengesteld uit beeldmateriaal van Israëlische en Amerikaanse fictiefilms die zijn opgenomen in het Jaffa van de jaren zestig tot negentig, voornamelijk van het zogenaamde bourekasgenre, over de gespannen romantische relaties tussen mannelijke misdadigers en vrouwen uit de elite. Jaffa bood blijkbaar de perfecte setting om nieuwe Israëlische verhalen te construeren bovenop de Palestijnse ruïnes. 

podium

In Recollection verwijdert Aljafari de Israëlische acteurs om een podium te geven aan de mensen die bij toeval op de achtergrond van deze opnames te zien waren, onder wie zowel Palestijnen als Iraakse Joden die in de stad waren gevestigd. Hij omschrijft dit als 'filmische gerechtigheid'. Voorstelling bij de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Eleven Artists from the Middle East van gastcurator Nat Muller.

Zie ook de voorstelling om 19.15u: Hollywood and Landscapes of 'The Orient' (part 1)

voor 13 okt 2020 21:15
lezing door Ihab Saloul (voertaal: Engels)