Home Movie Day: Afrikaans avontuur

De dertiende aflevering van de internationale Home Movie Day in EYE is gewijd aan de bijzondere opnamen die de semiprofessionele filmmaker Theo Regout in de jaren dertig en vijftig maakte van zijn reizen naar Afrika. Home Movie Day is het jaarlijkse eerbetoon aan de amateurfilm, nu onder de vlag van Film NL, het maandelijkse programma over Nederlandse filmmakers en filmgeschiedenis.

Theo Regout was een jurist en semiprofessionele filmmaker die bijna jaarlijks een reis maakte naar Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Van deze reizen maakte Regout lange 16mm-opnamen die werden vertoond in sociëteiten en verenigingsgebouwen. 

'Afrikaans Avontuur - De Reizen Van Theo Regout' is een door het Filmmuseum samengestelde compilatie van Regouts reizen, met scènes uit Dwars door de Sahara naar het land van de slaapziekte (1931), Door het oerwoud naar de bronnen van de Nijl (1934) en Afrikaans avontuur (1953). Voor de geluidsband is gebruik gemaakt van effecten en romantische muziek.

De Home Movie Day benadrukt het groeiende belang van de amateurfilm als tijdsdocument en bron van historische informatie.