Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z
Bekijk trailer

prinsengracht

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Hommage aan Eberhard van der Laan: Amsterdam, lieve stad

‘Ik hoop dat het de lieve stad blijft die het is’, zei Eberhard van der Laan over Amsterdam aan het einde van VPRO’s veelbekeken Zomergasten-uitzending. De dood van de geliefde burgemeester laat vrijwel niemand onberoerd, een hommage aan Van der Laan mag dan ook niet ontbreken, met onder meer Beppie van Johan van der Keuken én een van de oudste filmopnamen van Amsterdam. De toegang is gratis.

In zijn optreden in Zomergasten maakte Van der Laan duidelijk hoezeer de hoofdstad en haar bewoners hem aan het hart gingen. Een filmprogramma rond Van der Laans geliefde stad brengt bijzondere opnamen van Mokum bijeen, van opnamen van de Prinsengracht in de 19e eeuw tot het pontje over het IJ in 2011.

Programma

Rokin in beeld Rommy Albers & Harry Hosman NL 2016 5’
De roerige geschiedenis van het Amsterdamse Rokin in filmbeelden. Van de vroege twintigste eeuw tot de Bevrijding in 1945 en de krakersrellen op Koninginnedag 1980. De compilatie werd vorig jaar vertoond in aanwezigheid van Van der Laan bij de presentatie van het themanummer van Ons Amsterdam over het Rokin.   

Beppie Johan van der Keuken NL 1965 38’
Portret van de tienjarige Amsterdamse Beppie (Klaassen). Voor de camera vertelt zij over haar familie (vader, moeder en zeven zusjes), haar grote en kleine avonturen en wordt zij gevolgd in de stad en op school in de klas. We zien haar  op straat spelen, bij de kapper, in het badhuis, bij de intocht van Sinterklaas en tijdens  een kerstviering bij het Leger des Heils. Ondertussen geeft Beppie haar visie op liefde, leven en dood.

Lieve Anne-Marieke Anne-Marieke Graafmans NL 2011 13’
Lieve Anne-Marieke laat zien hoe een persoonlijke liefdesbrief, voorgelezen in de ijskoude februariwind op een pontje in Amsterdam, hartverwarmende emoties losweekt bij onbekende voorbijgangers. De uiteenlopende reacties laten zien hoe de liefde ons allemaal verbindt en boeit. Regisseur Anne-Marieke Graafmans maakte de film in haar derde jaar aan de Filmacademie.

Prinsengracht NL 1899 2’
Deze korte film uit 1899 is een van de oudste filmopnames van Amsterdam. In een shot van ongeveer twee minuten komt de Prinsengracht tot leven.

De films zijn grotendeels afkomstig uit de EYE-collectie; inleiding door senior curator Rommy Albers, programmeur Leo van Hee, Ons Amsterdam-hoofdredacteur Peter-Paul de Baar en Anne-Marieke Graafmans, de maker van Lieve Anne-Marieke.

Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Kaarten zijn op de dag van de vertoning verkrijgbaar aan de kassa van EYE.

Foto's Eberhard van der Laan: Mirande Phernambucq

 

algemene informatie

openingstijden

ticketbalie:
zo t/m do: 10.00 - 22.00*

vrij & za: 10.00 - 23.00*

*afhankelijk van aanvang laatste voorstelling

tentoonstelling:
dagelijks: 10.00 - 19.00
vrij: 10.00 - 21.00


meer informatie

online prijzen

film
(NB! bij festivals of speciale voorstellingen kunnen deze prijzen afwijken)

regulier€10,-
reductie€8,50
vriend€7,50
kind t/m 11 jaar€7,50
Cineville, NFC, KNFGratis (mogelijk toeslag)
10 rittenkaart - alleen te koop aan onze kassa€80,-

tentoonstelling

regulier 

€10,-

reductie* 

€ 8,50

vriend**

€ 7,50

museumkaart 

Gratis

kinderen t/m 11 jaar 

Gratis

kinderen 12 t/m 18 jaar

€5,- 

CJP

€8,- 
Cinevillepas€ 8,-

combiticket expositie & film

€16,50
bereikbaarheid

EYE ligt direct tegenover station Amsterdam Centraal aan de overkant van het IJ en is gemakkelijk te bereiken met de gratis pont. Ook met de auto is EYE goed bereikbaar.
meer informatie

Helaas, de film waar je naar zoekt is niet meer te zien in EYE.
Maar als liefhebber van klassiekers, cult-, genre- en arthouse film raden we je aan om vooral even te kijken naar het huidige aanbod.
Programma a-z